Bu yıl Beraat Kandili ne zaman?

Mübarek üç ayların ikincisi olan Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi Berat, İslam dininde mübarek olan gecelerden biridir. Manevi olarak temizlenme ve günahlardan arınma imkanı veren kandil günü, ismini Arapça ‘da temize çıkma anlamına gelen ‘berat’ kelimesinden almıştır. Peki bu yıl Berat Kandili hangi güne denk gelmektedir?

Bu yıl Beraat Kandili ne zaman?
25 Mar 2021 16:29:22

Beraat kandili ne zaman 2021?

Berat Kandili İslam dininde mübarek olan gecelerden biridir. Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan geceye Berat gecesi denir.

Şaban ayının 15. gecesi idrak edilen Berat Kandili, Allah'ın af, marifet ve rahmetiyle bezeli kutlu bir gece olarak kabul ediliyor. Berat Kandili aynı zamanda Ramazan'ın habercisidir.

Şaban ayının 15. gecesi idrak edilen Berat Kandili, miladi takvime göre bu sene 27 Mart gününe denk geliyor. Berat Kandili cumartesi günü idrak edilecek. Ramazan ayı ise 13 Nisan 2021 Salı günü başlayacak.

BERAT KANDİLİ’NİN ANLAM VE ÖNEMİ

Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır.

Aslı "Beraettir." Beraat sözlükte, "bir zorluktan kurtarmak ve beri olmak" şeklinde açıklanıyor. Berat kandiline, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Müslümanlar bu geceyi ibadetle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanır. Ayrıca, Berat gecesi, Kuran-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir.

Bu konuda Hz. Muhammed şöyle buyurmuştur, "Şaban ayının 15. gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (Ibn Mâce)



0 Yorum

Yorum Yaz