"Çin Pasifik'in yeni hakimi olmaya çalışıyor"

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, diplomatik tur kapsamında Fiji'deki 10 Pasifik ada ülkesiyle görüşmelere başladı.

"Çin Pasifik'in yeni hakimi olmaya çalışıyor"
30 Mayıs 2022 13:13:41

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, diplomatik tur kapsamında Fiji'de 10 Pasifik ada ülkesiyle görüşmelere başladı.

Bugün başlayan görüşmelerde Pekin yönetiminin Pasifik ada ülkelerinde güvenlik ve ekonomi alanlarında yapmak istediği anlaşmalar masaya yatırılacak.

Çin'in polis güçlerini eğitmek, siber güvenliği sağlamak, siyasi bağları genişletmek, doğal kaynaklara erişmek gibi konularda milyonlarca dolarlık mali yardım paketini söz konusu ada ülkelerine sunduğu belirtiliyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in görüşmeler öncesinde Çin'in ada ülkelerine iyi bir dost olacağı ve ortak çıkarları paylaşacağı bir iş birliği gerçekleşmesi yönünde beklentisi olduğunu kaydetti.

Görüşmelerde Solomon Adaları, Kiribati, Samoa, Fiji, Tonga, Vanuatu, Papua Yeni Gine, Cook Adaları, Niue ve Mikronezya'nın yer aldığı kaydedildi.

Çin'in Pasifik ada ülkelerine yayılımı Batı'da endişeyle karşılanıyor

Geçtiğimiz nisan ayında Çin, Pasifik ülkelerinden biri olan Solomon Adaları ile güvenlik paktı imzalamıştı. Anlaşmanın, ada ülkesine ticari anlamda yeni kapıları aralarken bölgede askeri varlığını güçlendirmek isteyen Çin'e de büyük bir avantaj sağlayacağı şeklinde yorumlanmıştı.

Çin'in hamleleri, ülkenin Pasifik'in yeni hakimi olmaya çalıştığı yorumlarına sebebiyet vermişti.

Yapılan anlaşma, Avustralya başta olmak üzere bölge ülkelerinin ve ABD'nin dikkatini çekmişti.

Solomon Adaları'ndaki bazı yetkililer ise Çin'in bölgede nüfuz sahibi olma girişimlerinden ve adaların Çinlileşmesinden endişe duyduğunu belirtmişti.

Pasifik ada yönetimlerindeki bazı diplomatlar da Çin ile ilişkilerini geliştiren Pasifik ülkelerini temkinli olmaları konusunda uyarmış ve Pekin yönetimi ile olan anlaşmaların bölgede barışı ve güvenliği baltalayabileceğini öne sürmüştü.



0 Yorum

Yorum Yaz