Çin'den itiraf gibi açıklama: Doğu Türkistan 'da gevşeme olmayacak

Çin'deki Komünist Parti'den bir yetkili Uygur Türkleri üzerindeki baskının azaltılmayacağını, "aşırıcılığın köklerine" daha fazla odaklanacaklarını söyledi.

Çin'den itiraf gibi açıklama: Doğu Türkistan 'da gevşeme olmayacak
21 Ara 2020 16:34:13

Çin iktidarındaki Komünist Parti’ye mensup bir yetkili, Doğu Türkistan ’da Uygur halkı üzerinde yaptıkları baskıda herhangi bir gevşeme veya rahatlatma olmayacağını, aksine hükümetin "aşırıcılığın köklerine" daha fazla odaklanacağını açıkladı.

Sincan (Doğu Türkistan) Komünist Partisi tanıtım dairesi genel müdür yardımcısı Xu Guixiang, Pekin’de The Associated Press’e verdiği demeçte, "Şu anda kayıtsız kalamayız, tehditler hala orada" dedi.

BİR MİLYONDAN FAZLA İNSAN KAMPLARDA TUTULUYOR


Çin hükümetinin Doğu Türkistan bölgesinde Uygur Türkleri ve Müslüman azınlık aleyhine sistematik sindirme politikaları; ABD ve diğer Batılı ülkelere, Çin hükümetine karşı insan hakları ihlalleri üzerinden kendi çıkarları için baskı yapma fırsatı veriyor. Çin’in bir milyondan fazla insanı kamplarda zorla tuttuğunu söyleyen analistler, yapılan baskının hedefinde Uygur Türklerinin inançlarından ve geleneklerinden vazgeçirmek olduğunu belirtti.

Sözde güvenlik önlemlerinin gevşetilip gevşetilmeyeceğini doğrudan yanıtlamayan Sincan Komünist Partisi tanıtım dairesi genel müdür yardımcısı Xu Guixiang, bölgede dört yıldır terörist saldırı olmadığını belirtti. Ancak Xu "terörizmsiz dört yıl hiçbir tehdit veya tehlike olmadığı anlamına gelmez" diyerek, Doğu Türkistan’daki Çin baskısının azaltılmayacağına işaret etti.

"DAHA DERİN MESELELER HAKKINDA DAHA FAZLA DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR"


Parti olarak, Pekin’den 2400 km uzakta bulunan Doğu Türkistan bölgesi gibi sınır bölgelerinde istikrar sağlamanın yollarını aradıklarını söyleyen Xu, "Terörizm ve aşırıcılığa neden olan toplumsal temeller ve bölgesel sorunlar dahil, daha derin meseleler hakkında daha fazla düşünmemiz gerekiyor" dedi.

Xu, Uygur Türklerinin Doğu Türkistan ve Çin’in başka bölgelerindeki fabrikalarda zorla çalıştırıldığına dair iddiaları reddederek, 2014’ten bu yana 117 bin kişinin becerilerini geliştirmesi ve daha yüksek maaş için Çin’in diğer bölgelerindeki fabrikalara gönderildiğini söyledi.

ABD gümrük idaresi, Uygur Türklerinin zorla çalıştırılması nedeniyle, Doğu Türkistan’dan giysi ve diğer malların ithalatını durdurmuştu. ABD kısıtlamalarının bölgedeki bazı firmaları başka pazarlar aramaya ittiğini söyleyen Xu, "Sincan şirketlerinin ABD pazarı veya bazı ABD şirketleri olmadan işlerini yürütemeyeceği düşünülemez" dedi.

Kaynak: KARAR



0 Yorum

Yorum Yaz