Danimarka, Suriyelilerin oturma izinlerini iptal etti

Danimarka, Suriyeli sığınmacıların oturma izinlerini iptal etmeye başladı. Şimdiye kadar 94 sığınmacının iznini iptal eden Danimarka, bu konuda ilk Avrupa ülkesi olması özelliğini taşıyor. Öte yandan Danimarka'nın bu adımına BM'den itiraz geldi.

Danimarka, Suriyelilerin oturma izinlerini iptal etti
14 Nis 2021 14:33:24

Suriye'deki iç savaş sonrasıSuriyeli sığınmacılar birçok farklı ülkeye sığındı. Bu ülkelerden biri olan Danimarka'da Kopenhag'daki solcu hükümet Suriyeli sığınmacıların geçici oturma izinlerini iptal etmek için kolları sıvadı.

Politiken gazetesine konuşan Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Suriye'de bazı yerlerde çatışmaların devam etmesine rağmen durumun farklı olduğu bölgeler bulunduğunu, başkent Şam dahil bu bölgelerin Danimarka makamları tarafından geri dönüş için güvenli bölge addedildiğini söyledi.

İLK AVRUPA ÜLKESİ

NitekimSuriyeli sığınmacıların oturma izinlerini kaldırmaya başlayan ilk Avrupa ülkesi konumuna gelen Danimarka'da son haftalarda 94 Suriyeliye oturma izinlerinin iptal edildiği bildirildi. Gelecek haftalarda bu sayının çok daha artacağı belirtildi.

GÖNÜLLÜ OLANLARA PARA YARDIMI

Kofod, Suriye'ye gönüllü geri dönecek sığınmacıların zorla sınır dışı edilmekten kurtulacaklarını ve mali destekten faydalanacaklarını duyurdu. Bugüne dek gönüllü geri dönecekler için açıklanan para yardımı miktarı, 16 bin ile 32 bin dolar arasında değişiyordu. 

Danimarka Dışişleri Bakanı, geri dönenlerin Suriye'nin yeniden inşasına da yardımcı olacağı ve bunun nihayetinde Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidardan gitmesine yol açacağı öngörüsünde de bulundu. 

BM'DEN İTİRAZ

AncakSuriyeli sığınmacıların geçici oturma izinlerinin iptaline BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden itiraz geldi. 

Information gazetesine konuşan BM MYK'nin Danimarka Sözcüsü Elisabeth Haslund, geri dönüş bölgelerinin yeterince güvenli olmadığını savunarak "O bölgede koşulların sürekli olarak istikrarlı olması gerekir" dedi. 

Geçici oturma izinlerinin temelinin çok sık değerlendirmeden geçirilmesinin Danimarka sığınmacı politikasında net bir değişikliğe işaret ettiğini söyleyen Haslund, bu gidişattan endişe duyduklarını belirtti.

Uluslararası Af örgütü de geri dönen Suriyelilerin vahim insan hakları ihlalleriyle karşılaşabileceğini iddia etti.

Ancak halihazırda Kopenhag ile Şam arasında iade anlaşması olmadığından zorla sınırdışı etme tehdidinin nasıl hayata geçirileceği muğlak. 

Milyonlarca kişinin evinden ve yurdundan olduğu Suriyesavaşı sırasında Danimarka yaklaşık 35 bin sığınmacı kabul etti.



0 Yorum

Yorum Yaz