• Anasayfa
  • SİYASET Haberleri
  • Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu : Zaman çok net ve çok açık bir biçimde Biden’ı desteklediğimizi söyleme zamanı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu : Zaman çok net ve çok açık bir biçimde Biden’ı desteklediğimizi söyleme zamanı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'de yaşanan son gelişmelere ilişkin konuşurken "Zaman çok net bir biçimde ve çok açık bir biçimde Biden’ı desteklediğimizi söyleme zamanıdır. ABD’de özgür ve adil seçimler gerçekleştirilmiştir ve bizler Biden ve kendisinin yönetimi ile çalışmayı bekliyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu : Zaman çok net ve çok açık bir biçimde Biden’ı desteklediğimizi söyleme zamanı
08 Oca 2021 10:58:23

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni yılın ilk ziyaretinde Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Portekiz’in başkenti Lizbon’a geldi. Çavuşoğlu resmi ziyaret kapsamında geldiği Portekiz’de Başbakan Antnio Costa tarafından kabul edildi.

Çavuşoğlu, Başbakan Costa ile görüşmesi ardından Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeden sonra ikili ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Portekiz aslında benzer düşüncelere sahip ülkeler, birçok uluslararası platformda bunu sergiliyoruz. Birçok konuda ortak görüşlerimiz var. Türkiye aynı zamanda sizin de belirttiğiniz gibi Portekizce konuşan ülkeler topluluğunda gözlemci statüsüne sahip. Yine aynı şekilde biz bugünü Türkiye’de kutluyoruz ve Portekizce’yi de teşvik ediyoruz. Bu çerçevede Portekizce konuşan ülkeler ile ilişkilerimizi her zaman geliştirmek istiyoruz. Bu çerçevede de Portekiz ile yapmış olduğumuz işbirliğinden son derece büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bir kez daha bu gözlemci statüsünü alabilmek için vermiş olduğunuz destekten dolayı size teşekkür etmek isterim. Bu çerçevede iki ilişkimiz ve aynı zamanda Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri için de Portekiz dönem başkanlığının verimli geçeceğini ümit ediyoruz” dedi..

Doğu Akdeniz’de bir anlaşmaya varılabilme olasılığının ne olduğu sorusuna Bakan Çavuşoğlu, “Öncelikle Doğu Akdeniz ile ilgili olarak Türkiye’ye burada eşit paylaşımı destekliyor. Maalesef uzun yıllar boyunca bazı Avrupa Birliği (AB) üyesi devletler ve Doğu Akdeniz’de sınırları olan birçok devlet, Yunanistan ve Kıbrıs’ın Rum kesimi Türkiye’nin ve Kıbrıs’ın Türk Kesimi’nin haklarını reddettiler ve bütün ve bu inisiyatiflerden bizi dışladılar. Türkiye çok sabırlı davrandı ancak yakın geçmişte bütün bu inisiyatiflerden çıkarılmaması sebebiyle biz kendi çalışmalarımızı başlatmak durumunda kaldık. Kendi yasal haklarımız olan kıta sahanlığında arama çalışmalarını başlattık. Tabii ki garantör ülke olarak biz aynı zamanda Kıbrıs’ta Türklerin haklarını korumak durumundaydık. Bütün ülkelerle işbirliği yapma imkanı var. Türkiye taraflı bir konferansın düzenlenebileceğini öneriyor Doğu Akdeniz konusu ile ilgili olarak ve bizde burada fikirlerimizi ve önerilerimiz AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell ile paylaştık ve tüm Akdeniz devletlerinin bu konferansa katılmasını önerdik. Sadece Doğu Akdeniz değil Akdeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerin ve aynı zamanda burada çalışma yapan ülkelerde dahil. Konferansın temel amacı bütün tarafların ortak pay alabilecekleri bir anlaşmaya varabilmek” cevabını verdi.


"ABD'NİN DEMOKRATİK KURUMLARINA SALDIRI"

Bakan Çavuşoğlu, ABD’de meydana gelen olaylara ilişkin soruya ise, “Öncelikle dün Washington’da yaşanan olayları tam olarak seçilmiş Başkan Joseph Biden’ın kullandığı terminoloji ile belirtmek istiyorum. Bu daha önce hiç öngörülmemiş bir şekilde Amerika’nın demokratik kurumlarına bir saldırıdır. Aslında ABD’nin demokratik kurumları şanslıyız ki bu saldırıyı bertaraf etti. Biden’ın seçilmiş olduğu, ABD Anayasası ve yasal kurallar çerçevesinde kongre tarafından onaylandı ancak yine de dün Washington’da yaşananlar son derece üzücü bir gelişmeydi. Bunun sadece bir gelişme olmasını ümit ediyoruz ve devamının gelmemesini diliyoruz. Bu tabi ki maalesef objektif bir biçimde şu anda görevde olan Başkan tarafından da desteklendi. İşte bu sebeple zaten bu olay eleştiriliyor ve kendisi eleştiriliyor. Zaman çok net bir biçimde ve çok açık bir biçimde Biden’ı desteklediğimizi söyleme zamanıdır. ABD’de özgür ve adil seçimler gerçekleştirilmiştir ve bizler Biden ve kendisinin yönetimi ile çalışmayı bekliyoruz. Çünkü bütün bunların ABD ve AB arasındaki ilişkiler için bir dönüm noktası olacağına inanıyoruz” diye konuştu.



0 Yorum

Yorum Yaz