Doğu Türkistanlı kamp mağdurları Anadolu seferinde

Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlılar, Doğu Türkistan’da Çin yönetiminin baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalan aileleri için mücadeleye devam ediyor.

Doğu Türkistanlı kamp mağdurları Anadolu seferinde
20 Eyl 2021 17:57:58

Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlılar, Doğu Türkistan’da Çin yönetiminin baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalan aileleri için mücadeleye devam ediyor. Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde aylarca eylem yapan ve aileleri hakkında bilgi isteyen kamp mağdurları yeniden Anadolu seferine çıktı. Türkiye’deki Doğu Türkistanlı toplama kampı mağdurlarının, Doğu Türkistan’daki soykırımı birinci ağızdan anlatmak için çıktıkları “Doğu Türkistan için Anadolu Seferi”nin ikinci turu 17 Eylül 2021 tarihi itibarıyla Sivas’ta yeniden başlatıldı. İlk olarak Bursa’ya giden Doğu Türkistanlılar, burada sergi açarak halkı Doğu Türkistan’daki Çin zulmü ve baskıları hakkında bilgilendirdi. Doğu Türkistanlı aktivistler, Konya, Kayseri, Adana, Osmaniye gibi bir çok şehri dolaşarak Çin’in yaşattığı insan hakları ihlallerini anlatıyor. Bu amaçla Doğu Türkistanlıların 17 Ağustos’taki durağı Sivas oldu. Toplama Kampı Mağdurları Platformu, Sivas’ta Doğu Türkistan’daki soykırımı anlatan broşürler dağıttı. Doğu Türkistan’daki soykırımı anlatan aktivistler gidebildikleri her şehirde yaşadıkları hak ihlallerini duyuruyor.

TOPLAMA KAMPI MAĞDURU DOĞU TÜRKİSTANLILARIN AİLE NÖBETİ

Doğu Türkistanlıların akrabaları hakkında bilgi talep ettikleri eylemlere 13 Ocak 2021 tarihinde ara verildi. Aktivistlerin ısrarlı çabaları sonuç verdi ve İstanbul Valiliği ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, konuyu konsolosluğa ileteceklerini bildirdi. Doğu Türkistanlıların talepleri, İstanbul Valiliğince karşılık buldu. Çin yönetimine teslim edilmek üzere, Türkiye’deki on binlerce Doğu Türkistanlı dilekçe toplama sürecine başladı. Ankara’da ise 3 Şubat 2021 tarihinde Çin Ankara Büyükelçiliği önünde aile nöbeti mücadelesi başladı. Eylem, izinsiz olduğu gerekçesiyle devam edemezken; Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, Ankara’da temaslarda bulunarak, Türkiye’de seslerini duyurmaya ve Çin yönetiminden cevap almaya çalıştı.

Etiketler:   Doğu Türkistan


0 Yorum

Yorum Yaz