DSÖ’den 'Aşı denemeleri Afrika’da yapılsın' diyen doktorlara yanıt

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Covid-19’a karşı geliştirilecek aşı ve ilaçların "Afrika’da denenmesi gerektiğini" öne süren iki Fransız doktorun ifadelerini, "ırkçı, utanç verici, korkunç ve sömürge dönemi kalıntıları" şeklinde niteledi.

DSÖ’den 'Aşı denemeleri Afrika’da yapılsın' diyen doktorlara yanıt
07 Nis 2020 22:41:41

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yoluyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19’a ilişkin ilk bilgilendirmeyi yapmalarının ardından 100 günden az bir süre geçmesine rağmen aşı araştırmalarının büyük bir hızla ilerlediğini söyledi.

Ghebreyesus, yaklaşık 20 enstitü ve şirketin aşı geliştirmek için çalıştığını söyleyerek "DSÖ, ilaçlar ve aşılar geliştirildikçe, tüm ülkeler ve insanlar arasında eşit paylaşılmasını sağlamakta kararlıdır" diye konuştu.

Bazı Fransız doktorların Covid-19 aşısının Afrika’da denenebileceğine yönelik açıklamalarını anımsatan Ghebreyesus, "Doğrusunu söylemek gerekirse dehşete düştüm. Dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuzu söylediğim bir zamanda bu tür ırkçı söylemler dayanışma karşıtlığıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"Afrika herhangi bir aşı için test alanı olamaz ve olmayacaktır" diyen Ghebreyesus, Covid-19 aşısının testi konusunda ister Afrika isterse Avrupa olsun ayrım yapmadan aynı protokolleri takip edeceklerini söyledi.



0 Yorum

Yorum Yaz