Dünya Ticaret Örgütünden ticaret savaşı uyarısı

G-20 Zirvesi öncesinde ABD - Çin arasındaki ticaret savaşına dikkat çeken Dünya Ticaret Örgütü, "Ticari kısıtlamalar arttı, ekonomik riskler tetiklenebilir" uyarısında bulundu.

Dünya Ticaret Örgütünden ticaret savaşı uyarısı
23 Kas 2018 14:40:27

Dünyanın en büyük iki ekonomisi Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında karşılıklı restleşmeye dönüşen ticaret savaşında gözler, iki ülke liderini gelecek hafta Arjantin’de biraraya getirecek G-20 zirvesine çevrildi.

ABD'nin ek vergi ve kısıtlamalarla dünya ticaret dengesini değiştirme çabasına eleştiriler sürerken, G-20 zirvesi öncesinde Dünya Ticaret Örgütü'nden de bir uyarı geldi.

Örgüt, G-20 ülkelerinin son altı ayda 40 yeni ticari kısıtlamayı uygulamaya koyduğuna dikkat çekti. Kısıtlamalar, 481 milyar dolarlık ticareti kapsıyor.

Ticari kısıtlamaların önceki dönemlere kıyasla katlanarak arttığını vurgulayan örgüt, böyle giderse ekonomik risklerin artacağı uyarısında bulundu.

Washington-Pekin hattında kriz

Zirve öncesinde Washington-Pekin hattında ipler yine gerilmiş durumda. Son olarak üst düzey bir Amerikalı yetkilinin, Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’nden çıkarılmasını ima eden sözleri Pekin’i kızdırdı. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bu yaklaşımın Washington’un kabadayı tavrını ortaya koyduğunu söyledi.

Tepki çeken diğer bir konu da, Amerika Birleşik Devletleri’nin yapay zeka dahil 14 alandaki teknoloji ihracatında kontrolün artırılması önerisi.

Birçok uzman bu adımla doğrudan Çin’in hedef alındığını dile getiriyor.



0 Yorum

Yorum Yaz