Elektrik aboneleri dikkat! Açma-kapama bedelini geri alabilirsiniz

Elektrik aboneliğinde açma-kapama bedeli nedir? Yeni taşındığınız eve gelen elektrik faturasındaki açma kapama bedeline itiraz edebilirsiniz. Açma-kapama bedeli için itiraz eden tüketiciyi mahkeme haklı bularak karar açıkladı.

Elektrik aboneleri dikkat! Açma-kapama bedelini geri alabilirsiniz
03 Tem 2017 23:45:46

Eğer yeni bir eve taşındıysanız ve yeni bir elektrik abonesiyseniz faturanızdaki “açma- kapama bedeline” itiraz edebilirsiniz. Açma- kapama bedeline itiraz eden tüketiciler 2 yıl sonra mücadelelerinde zafer elde etti. Kayseri 2. Tüketici Mahkemesi’nce yürütülen soruşturmada karar açıklandı. Mahkemenin verdiği emsal karara göre elektriğin borcundan dolayı kapatılmamasına rağmen talep edilen bedel geri alınabilecek.

Açma-kapama bedeli ile karşı karşıya kalan aboneler geriye dönük 10 yıl içerisinde ödedikleri bedeli artık geri alabilecek. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Türkiye'deki 21 elektrik dağıtımı şirketince haksız şekilde alınan "açma kapama bedeli “nin de olduğunu açıkladı. 

Mahmut Şahin’in açıklamalarından satır başlıkları şu şekilde; 

''Bu haksız kazançtan kastımız elektrik borcunu ödemeyip, faturayı yatıramayanların karşılaştığı bedel değil. Önceki kiracı borcunu ödeyip, elektriği kapatıyor. Yeni kiracı geldiğinde bu kişiden 'açma-kapama bedeli' alınıyor. 2 yıl önce bize gelen bir tüketicimiz yeni taşındığı evine gelen ilk elektrik faturasında 'açma-kapama bedeli' adı altında faturasında 24 liralık bir bedel bulunduğunu ve buna itiraz etmek istediğini söyledi. Tüketicinin talebi üzerine elektrik şirketine gittik ve derdimizi anlattık. Tüketicinin bir borcu söz konusu değildi. Şirket bize 'bu bedeli hep alıyoruz' cevabını verdi. Bunun üzerine hakem heyetine başvurduk. Hakem heyeti de itirazımızı reddetti. Bu kararı temyiz ettik ve tüketici mahkemesine başvurduk. İki yılın sonunda mahkeme bunun yasal olmadığına, hukuksuz bir tahsilat olduğuna karar verdi. Ancak elektrik kullanılırsa ve tüketici borcunu ödemez de elektriği kesilirse bu paranın alınabileceğine karar verdi. Mahkeme bu hukuksuzluğu tescil etti. Tüketici bu ödemiş olduğu bedeli yasak faiziyle geri alacak. Ayrıca yapılan masraflar da elektrik kurumunca ödenecek.''



0 Yorum

Yorum Yaz