Elektrik Zammı Yargıya Taşındı

Son günlerde Türkiye’nin gündeminden düşmeyen ve protestolara neden olan elektriğe yapılan zam yargıya taşındı.

Elektrik Zammı Yargıya Taşındı
09 Şub 2022 22:30:15

Son günlerde Türkiye’nin gündeminden düşmeyen ve protestolara neden olan elektriğe yapılan zam yargıya taşındı. Şırnak Barosu vatandaşların yoğun şikayeti üzerine, zam kararının iptali için dava açtı. Baroya göre karar iptal edilirse, vatandaşlar ödedikleri paraları geri almak için dava açabilecek.

Türkiye genelinde elektrik zamlarına yönelik tepkilerin artması üzerine Şırnak Barosu harekete geçti. Baro 31 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ve elektrik zammını düzenleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun kararlarının yürütmesinin durdurulması ve iptaline karar verilmesi için mahkemeye başvurdu.

Danıştay’a sunulmak üzere Cizre Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verilen dilekçede, elektriğe yapılan zamların çok yüksek olduğu belirtildi.

Yapılan zamların hem Anayasa, hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu vurgulanan başvuru dilekçesinde şu görüşlere yer verildi: “01/01/2022 tarihinden itibaren uygulanacak aktif elektrik enerji satış tarifesinde değişiklik yapılmış ve vatandaşların kullandığı tüketim miktarlarına fahiş oranda zam yapılmıştır. Bu düzenleme gerek Anayasa’nın 10. maddesinde gerekse AİHS’nin 14. maddesinde güvence altına alınan eşitlik ilkesine ve sosyal devlet ilkesine açıkça aykırıdır ve yürütmesinin durdurularak iptali gerekmektedir. Yapılan düzenlemenin ve zam oranlarının ekonomik olarak daha ağır sonuçlar doğuracağı açıktır. Ayrıca bu düzenleme ile “enerjinin adil ve herkese ucuz ulaştırılması” hususunun ve yaşamsal faaliyetlerini makineye bağlı olarak yürüten kişilerin mağduriyetlerinin dikkate alınmadığı açıktır.”

” Enerjinin ulaşılabilir ve insani yaşam koşullarında ödenebilir olması temel bir insan hakkıdır” şeklinde devam eden başvuruda, EPDK kararlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi.

“Kararlar iptal edilirse vatandaşlar da dava açabilir”

Başvuru sürecini VOA Türkçe’ye değerlendiren Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, vatandaşlardan gelen yoğun şikayetler üzerine dava açmaya karar verdiklerini söyledi.

Zam kararının toplumda infial yarattığını savunan Dilsiz, “Sadece alt tabaka değil, ünlüler de artık fahiş elektrik faturalarına isyan edebilecek duruma gelmişlerdir. Buna ilişkin bize çok fazla başvuru geriyordu. Cizre'de mesela bin liradan aşağı faturalar gelmemeye başladı. Biz de bu taleplere istinaden mevcut yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için Şırnak Barosu olarak dava açtık. Vatandaşlar usulü, yolu bilmedikleri için neler yapılacağı, yapılabileceği konusunda baroya başvuruyordu. Bölgede de yavaş yavaş insanlar seslerini yükseltmeye başladılar. TEDAŞ'ın bölgedeki faaliyetleri ilgili bize çok sık başvuru oluyor Bu da onlardan biridir” dedi.

Danıştay kararı iptal ederse vatandaşların ödedikleri paraları geri almasının yolunun açılacağına dikkat çeken Dilsiz, “Eğer dava kabul edilip, kararlar iptal edilirse 31 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karar iptal edilmiş olacak. Bu durumda vatandaşlar geriye dönük dava açarak, ödediklerini de geri alabilecekler” diye konuştu.

VOA Türkçe’nin bölge barolarından aldığı bilgilere göre, başka illerdeki barolar da dava açmaya hazırlanıyor.

Diyarbakır’da protesto

Bu arada Diyarbakır’da bir grup esnaf elektrik zamlarını protesto etmek amacıyla gösteri yaptı. Ellerinde elektrik zamlarına tepki sloganları içeren dövizlerle Yenişehir ilçesindeki Gevran caddesinde toplanan grup ellerinde mumlarla yürüyüş yapmak istedi. Sık sık elektrik kurumu aleyhine slogan atan grubun yürümesine polis izin vermedi. Bunun üzerine grup bir basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan Heybet İçten isimli esnaf, faturaların yaklaşık yüzde 200 zamlı geldiğini söyledi. İçten, “Evdeki insanların acı çekmemesini istiyoruz. 2 bin TL’lik faturanın 5 bin TL’ye çıkmasına sitem ediyoruz biz. Biz devletin elinde olan kamu kurumlarının özelleştirilmesine karşıyız. Biz diyoruz ki; özelleştirilen kurumlar tekrardan kamulaştırılsın. Bunun çözümü bu. Faturaların kat be kat gelmemesi” dedi. Açıklamanın ardından esnaf elektrik faturalarını yaktı.

Etiketler:   Elektrik Zammı


0 Yorum

Yorum Yaz