Ermenistan'da Paşinyan'dan erken seçim kararı

Dağlık Karabağ savaşı sonrası ordunun darbe girişimiyle karşı karşıya kalan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan erken seçim kararı aldı. Ermenistan 20 Haziran'da genel seçim için sandığa gidiyor.

Ermenistan'da Paşinyan'dan erken seçim kararı
18 Mar 2021 14:24:24

Dağlık Karabağ savaşındaki yenilginin ardından darbe girişimine maruz kalan ve protestolarla karşı karşıya olan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan erken seçim kararı aldı. Rus ajansı Interfax'ın haberine göre, Paşinyan 20 Haziran'da erken seçime gidileceğini açıkladı.

Paşinyan'ın açıklamasından önce, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı muhtıralar nedeiyle görevden alma girişimi bir idari mahkemeye takılmıştı. Mahkeme, Gasparyan'ın görevden alınması için Anayasa Mahkemesi'nin nihai kararının beklenmesi gerektiğine ve genelkurmay başkanının şu an için görevinin başında kalmasına hükmetmişti.

Paşinyan, geçtiğimiz ay yapılan darbe girişimi sonrasında halkı sokağa çağırırken, Gasparyan'ı da görevden almıştı. Ancak Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan bu karara onay vermemişti. Ermenistan anayasasına göre Sarkisyan'ın onay vermemesi üzerine başbakanın kararının iki hafta içinde otomatikman geçerli olması gerekiyordu. Ancak bu tarih geldiğinde Paşinyan Gasparyan'ın görevinin son bulduğunu açıklasa da, Sarkisyan konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.

 Komşu Ermenistan'da Nikol Paşinyan'ın hükümeti, 2020 sonlarında Azerbaycan'la yaşanan Dağlık Karabağ savaşının Rusya'nın arabuluculuğundaki ateşkesle sonlanmasından bu yana büyük baskı altında. Savaş, Paşinyan'ın Ermenistan işgali altındaki bölgelerin büyük çoğunluğundan çekilmesiyle son bulurken, o günden bu yana muhalefetten istifa çağrıları yükseliyordu.



0 Yorum

Yorum Yaz