'Filistin İşgalinin Sorumlusu İngilteredir!'

Filistin yönetimi İngiltere'ye dava açma hazırlığında. Filistin Dışişleri Bakanlığı Yahudilere 1917 Balfour Deklarasyonu ile vatan vaad ederek işgale zemin hazırlayan İngiltere'ye dava açacak.

'Filistin İşgalinin Sorumlusu İngilteredir!'
29 Tem 2016 09:09:18

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Yahudilere vatan vaat eden 1917 Balfour Deklarasyonu'nun neden olduğu Siyonist işgalden İngiltere'nin sorumlu tutulacağını ve İngiltere'ye bu konu çerçevesinde uluslararası insan hakları mahkemesinde dava açılacağını deklare etti.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Moritanya'da düzenlenen Arap Birliği zirvesinde Devlet Başkanı Mahmud Abbas adına yaptığı konuşmada, dava için uluslararası mahkemeye başvurduklarını açıkladı. 

İNGİLTERE FİLİSTİN HALKINDAN ÖZÜR DİLEMELİDİR

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İngiltere'nin, bu tarihi sorumluluğun ve neticelerinin yükünü hafifletmek için atabileceği bazı ilk adımlar var. İngiliz yönetimi Balfour Deklarasyonu ile neden oldukları manda yönetimi konusunda Filistin halkından özür dilemelidir." denildi.

Bu adımlar kapsamında özrün yanı sıra İngiltere'nin, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarındaki Filistin devletini resmi olarak tanımasının da gerekli olduğu belirtilen açıklamada, "Filistin halkına yönelik İngiltere'nin tarihi sorumluluğu altında gerçekleşen ve bugüne kadar devam eden zulüm karşısında, İngiltere'nin Filistin halkına yardım etmek ve yanında durma noktasında diğer ülkelere göre daha büyük bir sorumluluğu olmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, 27. Arap Birliği Zirvesi'nde, İngiltere'nin Filistin'de Yahudiler için vatan vaat ettiği 1917 Balfour Deklarasyonu'na karşı bir dava açılması konusunda destek talep ederek, 1920 ile 1948 yılları arasındaki İngiliz Manda Yönetimi'nin son bulmasının ardından İsrail'in işlediği suçlara ilişkin bir dosya hazırlayacaklarını söylemişti.

ABD, FRANSA, İTALYA DESTEK VERDİ 

İngiliz savaş kabinesinde dışişleri bakanı olan Arthur Balfour, 2 Kasım 1917'de, dönemin önde gelen Siyonist liderlerinden Lord Rothschild'e gönderdiği mektupta, Filistin topraklarında bir Yahudi devleti kurulması konusunda İngiliz hükümetinin destek vereceğini bildirmiş, söz konusu deklarasyon daha sonra Fransa, İtalya ve ABD'nin de desteğini almıştı.

Her yıl 2 Kasım'da gösteriler düzenleyen Filistinliler, Balfour Deklarasyonu'nun neden olduğu durumlar nedeniyle İngiltere'den özür dilemesini istiyor.



0 Yorum

Yorum Yaz