Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı belli oldu

Fransa'da halk cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına geçti. Demokrat aday 39 yaşındaki Emmanuel Macron, cumhurbaşkanlığı yarışını oyların yüzde 65'ini alarak rakibi Marine Le Pen'in önünde bitirdi.

Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı belli oldu
08 Mayıs 2017 09:13:42
Fransa'da halk cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına geçti. Demokrat aday 39 yaşındaki Emmanuel Macron, cumhurbaşkanlığı yarışını oyların yüzde 65'ini alarak rakibi Marine Le Pen'in önünde bitirdi.   Kamu yayıncısı France 2 televizyonunun hazırlattığı anketlere göre, kendisini siyasi merkezde konumlandıran Yürüyüş Hareketi lideri 39 yaşındaki Macron oyların yüzde 65,1'ini alırken rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen yüzde 34,9'da kaldı.   İçişleri Bakanlığının oy sayımına ilişkin verileri gelecek saatlerde açıklamaya başlamasıyla Macron'un galibiyetinin gece saatlerinde resmen netleşmesi bekleniyor.   Yasal resmi sonuçlar ise Fransa Anayasa Konseyi tarafından 10 Mayıs'ta açıklanacak.   Yeni cumhurbaşkanının görevi 14 Mayıs'a kadar François Hollande'dan devralması bekleniyor.  

FREXIT RİSKİ

Le Pen'in AB'den ayrılma ve ortak para birimi Euro'yu terk etme hayali, piyasaların bu seçimleri istisnai bir dikkatle izlemesine yol açıyor.   Fransa'nın AB'den ayrılma (Frexit) veya Euro para birimini terk etme ihtimalinin, Brexit'in yaptığı etkiden çok daha büyük olacağı, bu fikrin Avrupa'nın ekonomik birliğinin sonunu getirebileceği vurgulanıyor.   AB'nin kurucu üyelerinden olan Fransa, Almanya ile birlikte birliğin işleyişini sürdüren başlıca ülkeler arasında yer alıyor.   Le Pen, 19 ülke tarafından kullanılan Euro'nun eninde sonunda kullanım dışı kalacağını savunurken, Macron ise bu hafta yayınladıkları videolu kampanya ile İngiliz seçmenlerin AB'den ayrılma yönünde oy kullanmalarından duydukları pişmanlık gösterildi. Aynı şekilde ABD'li seçmenlerin ise Donald Trump'a oy vermelerinden pişmanlık duyduğu da savunuldu.


0 Yorum

Yorum Yaz