Furkan Gönüllülerinin İki Davasına Daha 'Kovuşturmaya Yer Yok' Kararı

Alparslan Kuytul Hocayı dinlemenin, ona destek olmak için düzenlenen özgürlük yürüyüşlerine katılmanın ve "Alparslan Hocam Serbest Kalsın" yazılı pankart açmanın suç olmadığı Cumhuriyet Savcısı tarafından onaylandı.

Furkan Gönüllülerinin İki Davasına Daha 'Kovuşturmaya Yer Yok' Kararı
09 Şub 2020 18:33:42

Adana'da Alparslan Hoca'ya destek olmak için düzenlenen etkinliklere katıldıkları için haklarında soruşturma başlatılan 14 kişiye savcı kovuşturmaya yer yoktur kararı verdi.

Edinilen bilgiye göre 24.11.2019 tarihinde gerçekleştirilen kitap okuma etkinliğine katılan 2 kişi hakkında suçu ve suçluyu övme nedeniyle, 07.08.2019 tarihinde gerçekleştirilen adalet bekleyişine katılan 12 kişi hakkında ise kanuna aykırı gösteri ve yürüyüş düzenleme ve katılma nedeniyle soruşturma başlatılmıştı.

Cumhuriyet Savcısı bu soruşturmalar hakkında kovuşturmaya yer yoktur kararı verdi.

Alparslan Hoca'nın haksız tutukluluğuna itiraz etmek ve onun suçsuzluğunu dile getirmek için yaklaşık iki yıldır çeşitli faaliyetlerde bulunan Furkan gönüllülerine suçu ve suçluyu övme, kamu düzenini bozma vb. nedenlerle bugüne kadar defalarca soruşturma başlatılmış ve bazı Furkan gönüllüleri mahkemelik olmuştu.

Gerçekleşen birçok mahkemeden defaatle beraat alınmasına rağmen özgürlük yürüyüşleri ve basın açıklamaları nedeniyle soruşturmalar açılmaya devam etmişti.

Savcı tarafından verilen 'kovuşturmaya yer yoktur' kararları ise düzenlenen eylemlerin yasal olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı.

Furkan gönüllülerine iletilen söz konusu evrakta kovuşturmaya yer olmamasına sebep olarak:

1) Silahsız ve saldırısız toplanmanın Anayasaya, İnsan Hakları Evrensel Bildirisine, Birleşmiş Milletler Medeni Siyasal Haklar Sözleşmesine, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine göre vatandaşa verilmiş bir hak olması

2)Tutuklu bulunan Alparslan Kuytul'un kesinleşmiş bir mahkumiyetinin bulunmaması

3)Grubun olaysız dağılması, herhangi bir şekilde şiddet içerir eylemlerinin bulunmaması

4) Kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlike ortaya çıkarmamaları gösteriliyor..

Daha önce başlatılan soruşturmalar için Furkan gönüllüleri 'Bizim yaptığımız bu eylemler tamamen yasaldır. Başlatılan soruşturmalar bizi yıldırmak ve Alparslan Hoca'nın yalnız kalmasını sağlamak içindir.' açıklamasında bulunmuştu.

İlgili belgeler;



0 Yorum

Yorum Yaz