Gökbilimciler bilinen en büyük kütleli nötron yıldızını keşfetti

Gökbilimciler bilinen en büyük kütleli nötron yıldızını keşfetti
17 Eyl 2019 18:42:54

Gökbilimciler, şimdiye kadarki en büyük nötron yıldızı keşfettiler. Bilim insanları, “Bu keşif öncesinde, böyle bir yıldızın var olmasının fiziki koşullarda mümkün olmayacağını düşünürdük” diyerek yıldızın, fizik kurallarının sınırlarını zorladığının altını çizdi.

CNN International’in haberine göre, ‘J0740+6620’ adı verilen nötron yıldızı dünyanın kütlesinin 333 bin kat, güneşin ise 2.17 kat büyüklüğünde. Ancak yıldız sadece 24 kilometre genişliğinde ve dünyaya 4 bin 600 ışık yılı uzakta. Bu, kompakt bir nesnenin bir kara deliğe dönüşmeden önce ne kadar kütle içerebileceğini örnekliyor.

ABD’nin Virginia eyaletindeki, ‘Green Bank’ teleskopu ile keşfedilen nötron yıldızı ile ilgili, araştırmayı yürüten profesör Maura McLaughlin, ‘nötron yıldızının yerçekimi dalgaları ile ilgili araştırma ve gözlem yapılırken’ keşfedildiğini ifade etti.

Yarıçapları itibariyle evrenin en küçükleri olarak nitelendirilen nötron yıldızları, süpernova patlamasından sonra kalan kısmın kendi içine çökmesiyle oluşuyor.



0 Yorum

Yorum Yaz