• Anasayfa
  • GÜNDEM Haberleri
  • Hakkari'de kaçak ticaret yaptığı iddia edilen köylülere ateş açıldı: 14 yaşındaki çocuk öldü

Hakkari'de kaçak ticaret yaptığı iddia edilen köylülere ateş açıldı: 14 yaşındaki çocuk öldü

Hakkari'nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde yaşayan ve kaçak yollardan sınır ticareti yaparak geçimlerini sağladığı iddia edilen köylülere 2 Ağustos Perşembe günü Irak Bölgesi’nden dönüş yolunda ateş açıldı.

Hakkari'de kaçak ticaret yaptığı iddia edilen köylülere ateş açıldı: 14 yaşındaki çocuk öldü
03 Ağu 2019 11:32:05

Açıklamalar Birbiriyle Örtüşmüyor

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 14 yaşındaki Vedat Ekinci Perşembe günü yaşanan bir olayda silahla vuruldu. Ağır yaralanan genç, ilçedeki sahra hastanesine kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Derecik beldesi, Çemekurk Sınır Köyü'nde yaşananlarla ilgili olarak, Hakkari Valiliği'nden ve Ekinci'nin kuzeni Hacı Ekinci'den yapılan açıklamalar örtüşmüyor. 

Olayın üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen yetkililerden net bir açıklama gelmedi. Olayın aydınlatılıp, varsa ihmal ve sorumsuzluğun cezalandırılması bekleniyor.

Yaşanan olay sonrası Vedat Ekinci’nin ailesi ile görüşen Diyarbakır Barosu avukatlarından Mürsel Ekici, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Vedat’ın ailesi tarafından sınırın öbür tarafından un getirmek için gönderildiğini söyledi.

Vedat Ekinci’nin vurulduğu yerin tam sınır noktası olduğunu bilgisini paylaşan Ekici, Ekinci ailesinin sınırın öbür tarafında da mülkiyetlerinin olduğunu ifade etti.

Vedat’a yardım etmek için koşan bir arkadaşının da ayağını incittiğini dile getiren Ekici, “Vedat sınırın öbür tarafında değirmenden un alıp dönüyor. Dönüşte kimilerine göre uyarı ateşi yapılıyor ama Vedat duymuyor, kimilerine göre ise hiç uyarı yapılmıyor ve Vedat direk kurşunların hedefi oluyor. Ya usule uygun uyarı yapılmıyor ya da uyarı duyulmuyor” diye konuştu.

Valilik: Angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapıldı

Konuyla ilgili Hakkari Valiliği de bir açıklama yaptı. 

Vaililikten yapılan açıklamada sınırı yasa dışı yollarla geçmeye çalışan ve dur ihtarına uymayan kişilere angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapıldığı sırada seken bir mermi nedeniyle bir kişinin öldüğü bildirildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

1 Ağustos günü kuzey Irak sınırından ilimiz Derecik ilçesi sınırına 2 kilometre mesafede sınırlarımız dışında ülkemiz sınırına terör örgütü tarafından yoğun olarak kullanılan bölgeye kaçak yollarla girmeye çalışan şahıslara sınır birliklerimiz tarafından dur ihtarında bulunulmuştur. Ancak dur ihtarına uymayarak sınırımıza doğru kuzey Irak tarafından ilerleyen şahıslara angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapılmıştır. Bölgenin engebeli ve kayalık olması sebebiyle seken mermi çekirdeği bir vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet vermiştir.

Vedat Ekinci, emekli bir köy korucusunun oğlu.

Lise öğrenci olan Ekinci, hayvancılıkla geçinen ailesine yaz aylarında çobanlık yaparak yardımcı oluyordu.

Hacı Ekinci: Olay araştırılsın, sorumlular cezalandırılsın

Olayın yaşandığı gün Vedat ile birlikte olan kuzeni Hacı Ekinci, kaybolan birkaç büyükbaş hayvanı aramak üzere sınırın ötesine geçmek zorunda kaldıklarını anlattı.

BBC Türkçe'ye konuşan Hacı Ekinci, askeri helikopterden ateş açıldığı iddialarının doğru olmadığını belirtti.

Ekinci bununla birlike "Dur" ihtarı yapılmadığını, askerlerin doğrudan ateş açtığını söyledi:

"Köyümüz, hemen sınırın üstünde. Eskiden kaçakçılık yapıyorduk ama yasaklandığı için yapmıyoruz artık. Hayvancılık yapıyoruz, bölgemiz dağlık. Ormanlarımız yakıldığı için birçok hayvanımız yandı, birçoğu da kayboldu. Onları arıyorduk.

"Olay sırasında Vedat ile birlikteydik, 3 kişiydik. Hayvanlarımız askeriye bölgesine girmişti, oraya gittik. Birden bire asker karşımıza çıktı ve 'Dur' demeden direkt bize sıktılar, amca oğlumu sırtından vurdular.

"Bize sıkanlar 3 kişiydi, birinin elinde dipçik, diğer ikisinde silah vardı ama yaklaşık 10 asker oradaydı. Amca oğlum yere düştü, askerlerden yardım istedim ama yardım etmediler. Vedat ellerimde can verdi."

Hacı Ekinci, olayın araştırılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını da istedi:

"Bizi darp ettiler, diğer amca oğlumun ayağını kırdılar. Sınırın ötesindeki karakol ve tabur bizim hayvancılık ile geçindiğimizi, hayvanlarımızı o bölgede otlattığımızı biliyorlar. Biz yasa dışı bir şey yapmıyoruz ve askerler de bizim orada olduğumuzdan haberdar.

"Derecik halkı Türkiye için her zaman her şeyi yapabilen bir halk ama böyle durumlarda kimse sesimizi duymuyor. Hiçbir zaman devletimizin arkasını bırakmadık, devletime inanıyorum, ki bu olayı yapanları da cezasız bırakmayacaktır."

Konunun araştırılması ve sorumlularının bulunması yönünde sosyal medyadan da gelen tepkilerden bazıları şöyle;




Etiketler:   Hakkari


0 Yorum

Yorum Yaz