Hillary Clinton, Ukrayna için ‘Afganistan modelini’ önerdi!

Hillary Clinton, Ukrayna için ‘Afganistan modelini’ önerdi! Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ukrayna’ya destek için ‘Afganistan modeli’ni önerdi. ABD ve Batılı güçler, 1980’de Sovyetlere karşı Afganistan’da cihatçı güçleri desteklemiş, El Kaide ile Taliban’ı doğuran bu hamle, Ortadoğu’nun geleceğini şekillendirerek gerici akımlara ivme kazandırmıştı.

Hillary Clinton, Ukrayna için ‘Afganistan modelini’ önerdi!
02 Mar 2022 15:31:14

Hillary Clinton, Ukrayna için ‘Afganistan modelini’ önerdi!

Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ukrayna’ya destek için ‘Afganistan modeli’ni önerdi. ABD ve Batılı güçler, 1980’de Sovyetlere karşı Afganistan’da cihatçı güçleri desteklemiş, El Kaide ile Taliban’ı doğuran bu hamle, Ortadoğu’nun geleceğini şekillendirerek gerici akımlara ivme kazandırmıştı.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerikan medya organı MSNBC kanalına yaptığı açıklamada, Sovyetler Birliği’nin 1980’deki Afganistan müdahalesini hatırlatarak, o dönem cihatçı güçlere verilen desteğinin bir benzerinin bugün Rusya’nın askeri hareket yürüttüğü Ukrayna’ya verilmesi gerektiğini savundu.

Afganistan’a hiçbir ülkenin doğrudan askeri müdahalede bulunmamasına rağmen, pek çok ülkenin silah ve danışman gönderdiğini, bazı danışmanların da cihatçılarla birlikte cephede konuşlandığını söyleyen Clinton, bu fikrini, savaşın Sovyetler için ‘iyi sonla bitmediğini’ dile getirerek güçlendirmeye çalıştı.

“Bence insanların şu anda aradığı model bu ve eğer yeterli silahlandırma yapılabilirse… Bu, Rusya'yı yıldırmaya devam edebilir” diyen Clinton, gülümseyerek ve ABD’ye yönelik 11 Eylül saldırılarına, El Kaide ve Taliban gerçekliğine de gizli bir göndermede bulunarak “Bilindiği gibi başka istenmeyen sonuçlara da yol açtı” ifadelerini kullandı.

ABD ve Batılı ülkelerin, Sovyetler Birliği’ne karşı Afganistan’daki cihatçılara verdiği askeri ve maddi destek, Ortadoğu’da gerici akımları beslemiş ve coğrafyanın geleceğini şekillendirmişti. Cihatçılar Batı basınında “Komünistlere karşı mücadele eden özgürlük savaşçıları” olarak lanse edilirken, bu ortam ilerleyen dönemlerde ortaya çıkan El Kaide, Taliban ve Suriye savaşının ardından IŞİD gibi radikal İslamcı yapıların alan kazanmasına neden olmuştu.



0 Yorum

Yorum Yaz