Hindistan İktidar Partisi BJK sözcüsünden 'İslâm'a ve Hazreti Muhammed'e Hakaret!

Hindistan İktidar Partisi BJP'nin, İslâm dini ve Hazreti Muhammed'e hakaretine dünyadan tepkiler yükseldi

Hindistan İktidar Partisi BJK sözcüsünden 'İslâm'a ve Hazreti Muhammed'e Hakaret!
11 Haz 2022 12:21:30

Hindistan'ın iktidardaki Halk Partisi (BJP) yetkililerinin Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli ifadeleri Müslüman ülkelerde büyük tepkiye neden oldu

En az beş Arap ülkesi Hindistan'a karşı resmi protestolarda bulundu. Pakistan ve Afganistan da yorumlara sert tepki gösterdi. Sosyal medyada öfke mesajları hızla yayılırken, bazı Arap ülkelerinde Hint mallarına karşı boykot çağrıları yapıldı. 

Hindistan'da 2014'te iktidara gelen Başbakan Narendra Modi'nin özellikle son yıllarda Müslüman azınlığa karşı "bu tür saldırılara sessiz kalmakla" eleştiriliyor. 

Hintli Müslümanların genellikle yiyecek ve giyim tarzlarından dolayı hedef alındığı belirtiliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü gibi kurumlar, saldırıların tırmanabileceği konusunda uyarıda bulundu. 

İnsan hakları örgütleri Modi'nin, 1.4 milyar nüfuslu ülkenin yüzde 14'ünü teşkil eden Müslüman nüfusuna karşı nefret söylemine olanak sağlamakla suçluyor.

Hangi ülkeler tepki gösterdi? 

Katar ve Kuveyt, ülkelerindeki Hindistan büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırarak protesto notası verdi. Daha sonra Suudi Arabistan ve İran da Yeni Delhi yönetimine tepkilerini iletti. 

Katar Dışişleri Bakanlığı, Hindistan hükümetinden "kamuoyundan açık bir özür" beklediğini açıkladı. Kuveyt, yorumların cezasız kalması halinde Hindistan'ın "aşırılıkçılık ve nefrette bir artış" göreceği konusunda uyarıda bulundu. 

Umman Sultanlığı Baş Müftüsü, Modi'nin partisinin İslam'a yönelik "kabalığını" bir "savaş" biçimi olarak nitelendirdi. Riyad da yorumların "aşağılayıcı" olduğunu belirterek Yeni Delhi'yi "inançlara ve dinlere saygı" duymaya çağırdı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Hintli bir diplomatı çağırdı ve Başbakan Şahbaz Şerif'in "Modi yönetimindeki Hindistan, dini özgürlükleri ayaklar altına alıyor ve Müslümanlara zulmediyor" mesajını iletti.

Afganistan, Hindistan yönetiminin "bu tür fanatiklerin İslam'a hakaret etmesine ve Müslümanların duygularını kışkırtmasına" izin vermemesi gerektiğini belirtti. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta Hindistan'ın "insanlara ve ibadet yerlerine yönelik artan saldırılar" gördüğünü ifade etti. Yeni Delhi ise bu yorumları "yanlış bilgilendirme" olarak nitelendirmişti.

Sharma'nın Hindistan'da bir TV programı sırasında ve Jindal'ın bir tweet'te yaptığı açıklamaların, Hindistan'ın Arap ülkeleriyle olan bağlarına zarar verebileceği ifade ediliyor. 

Katar ve Kuveyt, Hindistan ve diğer Güney Asya ülkelerinden gelen milyonlarca göçmen işçiye ev sahipliği yaparken; Yeni Delhi yönetimi petrol zengini Körfez Arap ülkelerine bağımlı.

Kısa süre önce, bazı Hindu grupları, 17. yüzyıldan kalma bir camide dua etmek için Varanasi kentindeki yerel bir mahkemeye başvurdu. Gruplar, bu caminin bir tapınağın yıkılarak yerine inşa edildiğini iddia ediyor. 

Sharma, özür diledi: Kırdıysam sözlerimi geri alırım

Hindistan'da, 3 Haziran'da katıldığı televizyon programında, İslam dinine ve Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içeren ifadeler kullandığı gerekçesiyle BJP Sözcüsü Nupur Sharma'nın görevine son verildiği ve Yeni Delhi Medya Başkanı Naveen Kumar Jindal'ın da partiden ihraç edildiği bildirildi. 

Sharma, gelen tepkiler üzerine, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Kimsenin duygularını incitmek istemedim. Eğer sözlerimle insanları kırdıysam sözlerimi geri alırım" açıklamasında bulundu.

Partiden ihraç edilen Jindal ise partinin kararının kendisi için önemini vurgulayarak, kendini partiye adayan bir kişi olduğunu söyledi.



0 Yorum

Yorum Yaz