• Anasayfa
  • DÜNYA Haberleri
  • Hindistan'da başörtülü öğrencilerin okullara alınmamasıyla başlayan gerilim tırmanıyor

Hindistan'da başörtülü öğrencilerin okullara alınmamasıyla başlayan gerilim tırmanıyor

Karnataka'daki gösteriler başkent Yeni Delhi'ye sıçradı, yer yer çatışmaların yaşandığı protestolarda yaralananlar var. Başörtüsüyle okula gelen öğrencinin ellerinde safran şal olan kalabalık tarafından uğradığı taciz ise, sosyal medyada gündemi değiştirdi.

Hindistan'da başörtülü öğrencilerin okullara alınmamasıyla başlayan gerilim tırmanıyor
09 Şub 2022 15:34:34

Karnataka eyaletine bağlı Mandya'daki PES Sanat, Bilim ve Ticaret Üniversitesi'nde başörtülü bir kız öğrencinin okul önünde toplanan kalabalık tarafından taciz edildiği görüntüler, sosyal medyada hızla yayıldı.

Fakülte binasına motosikletiyle gelen Bibi Muskan adlı öğrencinin etrafı ellerinde safranşal olan öğrenciler tarafından kısa sürede sarılıyor. Kalabalığa karşı elini havaya kaldırarak tekbir getiren kız öğrencinin etrafındaki kalabalık ise, 'Jai Shri Ram-Tanrı Ram'a selam olsun' diye slogan atıyor. Söz konusu slogan, Hindu milliyetçiler arasında özellikle son yıllarda hayli popüler.

Yerel medyaya konuşan Muskan, okula ödev sunmak için gittiğini ve burka giydiği için binaya girmesine engel olmaya çalıştıklarını söyledi. Genç öğrenci, hafta içi derslere burkasını çıkararak girdiğini de ekledi.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), altı öğrencinin haftalardır derslere alınmadığı Karnataka'da artan protestolar ve çatışmalar nedeniyle Salı günü okulların tatil edildiğini bildiriyor. Tüm liseler üç gün kapalı olacak.

 Eyalet Başbakanı Basavaraj Bommai okulların kapatılması kararını açıklarken öğrenciler, öğretmenler ve okul yönetimlerine itidal çağrısında bulundu.

ÇATIŞMA ÇIKTI

Hindistan'ın güney eyaleti Karnataka'da Salı günü gerçekleşen gösterilerde polis ekipleri protestoculara karşı biber gazı kullandı.

Yasak eyalette gerginliğe neden olurken yer yer çatışmaların çıktığı haber veriliyor. Yerel medyaya göre eyalette dün Müslümanlarla Hindular arasında çıkan çatışmalarda yaralananlar oldu.

Karnataka'daki bir devlet lisesinde başörtülü öğrencilerin kapıdan çevrilmesiyle başlayan protestolar, Çarşamba günü başkent Yeni Delhi'ye kadar sıçradı.

YÜKSEK MAHKEME KARAR VERECEK

Öğrencilerin okullara alınmaması, Yüksek Mahkeme'ye taşındı. Öğrencilerden biri tarafından Yüksek Mahkeme'ye yapılan başvuruda başörtüsünün anayasayla güvence altına alınan dini özgürlüklerin bir parçası olduğu belirtildi.

Geçen hafta okul kapılarının bir grup kız öğrencinin üzerine kapatıldığı bir video öfkeye neden olmuştu.

Hindu milliyetçiler ise beklendiği gibi yasağa destek veriyor.

MALALA YUSUFZAY'DAN YASAĞA SERT TEPKİ

Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay, öğrencilerin başörtülü oldukları için derslere alınmamasına sert tepki gösterdi. Yusufzay, Twitter mesajında okulun yasağını 'dehşet verici'' diye tanımladı ve "Açık ya da kapalı giyinmeleri üzerinden kadınların nesneleştirilmesi devam ediyor" dedi.

2012'de; 15 yaşındayken Pakistan'da kız çocuklarının eğitim hakkını savunan yazıları nedeniyle Taliban'ın saldırısına uğrayan ve ölümden dönen Malala Yusufzay, Hindistan liderlerine "Müslüman kadınları marjinalleştirmekten vazgeçmeleri" çağrısında bulundu.

66 milyon insanın yaşadığı Karnataka'da uzun süredir başörtüsü yasağı uygulanıyor. 2022'nin ilk günüyle birlikte bazı kız öğrenciler okullara başörtüsüyle girmeye başladı. Bunun üzerine Hindu milliyetçisi öğrenciler de derslere safran rengi şal taktı.



0 Yorum

Yorum Yaz