Hindistan'daki Başörtüsü Zulmü Devlet Eliyle Sürdürülüyor

Hindistan’ın Karnataka eyaletindeki bazı üniversite ve kolejlerin başörtüsü yasağına bölge eğitim bakanı da destek çıktı. Hindu Bakan, "kıyafet kurallarına uymak istemeyenler kendilerine başka seçenek bulsunlar. Okullara girişte başörtüsü çıkarılacak" dedi. Başörtüsü zulmüne karşı protestolar da sürüyor.

Hindistan'daki Başörtüsü Zulmü Devlet Eliyle Sürdürülüyor
10 Şub 2022 15:13:27

Hindistan’ın Karnataka eyaletindeki Kundapu̧r Koleji yönetimi ve bölgedeki devlet üniversitesi başörtüsüne yasak getirmesiyle başlayan kriz büyüyerek devam ediyor. Eyalette başörtülü Müslüman öğrencilerin okullara girişi yasaklandı.

Kapı önlerinde kesen okul yöneticileri sadece Müslüman başörtülü öğrencileri almıyor.

Başörtüsü yasağı, Karnataka Üniversitesi'nde Müslüman 3 kız öğrencinin sınavlara alınmamasıyla patlak verdi. Aynı hafta bölgedeki Kundapu̧r Koleji'nin de başörtüsüne yasak getirmesi infiale neden oldu.

Hindistan'daki Başörtüsü Yasağına Tepkiler Büyüyor: Protestolar Başladı

Başörtülü Müslüman öğrencilerin okullara alınmaması üzerine bölgedeki öğrenci grupları protesto eylemi düzenledi. Eylemler kısa sürede diğer bölgelere de yayıldı. Protesto gösterileri düzenleyen öğrenciler, "Eğitime toplumsal bir açı vermekten vazgeçin!" çağrısı yaptı.

Irkçı Hindular Safran Şallarla Müslüman Öğrencileri Protesto Ediyor

Okullarda başlayan kriz sokağa da yansıdı. Müslümanlar başörtüsüne destek eylemlerine başladı. Irkçı Hindutva üyelerinin Hindu devletini de simgeleyen turuncu renkli safran şallarla Müslümanlara karşı protestolar düzenlemesi ise olaylara farklı bir boyut verdi. Müslüman Başörtülü öğrenciler okullar alınmazken, onlarca Hindu öğrenci boyunlarına taktıkları şallarla okullara girmeye başladı. Eylemlerin bir çok kolej ve üniversiteye yayılması üzerine iki okul tatil edildi.

Hindu Eğitim Bakanı: Okullara Girişte Başörtüsü Çıkarılacak

Karnataka eyaletindeki bazı üniversite ve kolejlerin başörtüsü yasağına bölge eğitim bakanı da destek çıktı. Karnataka Eğitim Bakanı BC Nagesh, "kıyafet kurallarına uymak istemeyenler kendilerine başka seçenek bulsunlar. Okullara girişte başörtüsü çıkarılacak" dedi.

Hindu Bakan, "Orduda kurallar nasıl uygulanıyorsa, burada da (eğitim kurumlarında) aynısı yapılmalıdır. Uymak istemeyenlerin yararlanabilecekleri seçenekler açıktır." ifadeleri ile başörtüsü karşıtı yasağa destek verdi.

Zulme destek açıklarını sürdüren Bakan Nagesh, öğrencilerin başörtüsü ile okula gelebileceğini ancak kampüs içinde çantalarına koymaları gerektiğini de açıkladı.

Müslüman Öğrenciler Mahkemeye Başvurdu

Bölgede patlak veren kriz siyasilerin gündemine girdi. Sosyal medya hesaplarından mağdur öğrencilere destek verirken Hindu ırkçı sivil toplum kuruluşları ve partiler ise yasağı savundu.

Karnataka Yasama Meclisi'nin Hint asıllı Müslüman Üyesi Kaneez Fathima'nın öcülük ettiği Müslüman kız öğrenciler protesto eylemleri de aralıksız devam ediyor.

Bazı yasak mağduru öğrenciler mahkeme yoluna gitti. Karnataka Yüksek Mahkemesi'nde, Udupi Koleji'nde eğitim gören beş kız öğrencinin kolejdeki başörtüsü engeline karşı açıktıklarının davanın duruşması görülecek.



0 Yorum

Yorum Yaz