İlahiyatçı Hayrettin Karaman’dan dövize endeksli mevduat fetvası: Faiz değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 'dövize endeksli mevduat' bazı ekonomistler ve ilahiyatçılar tarafından 'örtülü faiz' olarak değerlendirilmesine rağmen ilahiyatçı Hayrettin Karaman, ''Bazı hocalar, devletin ödemesinin faiz olduğu kanaatindeler. Ben bu kanaatte değilim. Devletin ödemesi faiz değil hibedir'' yorumunda bulundu.

İlahiyatçı Hayrettin Karaman’dan dövize endeksli mevduat fetvası: Faiz değil
26 Ara 2021 13:43:59

Uzun süreden beri düşük faiz konusunda ısrarcı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dördüncü faiz indirimi kararı döviz kurlarında sert yükselişe ve TL'nin hızla değer kaybetmesine neden olunca Pazartesi akşamı Dövize Endeksli Mevduat (DEM) enstrümanı devreye sokulmuştu.

İktidarın yeni sistemi duyurmasının ardından "vadeli mevduatın haram olduğu" yönündeki fetvası gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni model için de "haram" fetvası vermişti. Yeni sistemin de "vadeli mevduata" ilişkin hükümlere tabi olduğunu, bu sistemde de faiz tahakkuk ettirildiğini belirten Din İşleri Yüksek Kurulu konu hakkında, "Sakıncılı, haram" demişti.


'ÖRTÜLÜ FAİZ DEĞİL'

İlahiyatçı Hayrettin Karaman “dövize endeksli mevduat” hakkındaki tartışmalara ilişkin olarak, "Örtülü faiz değil hibe. Alınan zamanında ve yerinde tedbir ile fiyatlar normalleşme yoluna girdi. Bu defa da devletin ödemesinin faiz olup olmadığı tartışması ortaya çıktı. Bazı hocalar, devletin ödemesinin faiz olduğu kanaatindeler. Ben bu kanaatte değilim, “devletin ödemesi hibedir” dedi.

'NAS ORTADA, HÜKÜM BU'

Öte yandan Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz indirmesine ilişkin kasımdaki “Nas ortada. Nas orada olduğuna göre sana bana ne oluyor? Olaya buradan bakacağız ve adımımızı ona göre atacağız" açıklamasının ardından 19 Aralık'ta da "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak ‘nas'lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu" ifadelerini kullanmıştı.



0 Yorum

Yorum Yaz