İslam, Irkçılığı Reddeder!

Sözde medeni batının islamofobik tavırlarının ardından dünyanın hemen her yerinde görülen ırkçı söylem ve saldırılar ülkemizde de hız kesmeden varlığını sürdürüyor. Son olarak siyah bir futbolcunun maruz kaldığı hakaretle gündeme gelen ırkçılık, birçok kesim tarafından kınanırken İslam'ın insana bakış açısındaki eşitlik ve adalet olgusunu bir kez daha akıllara getirdi.

İslam, Irkçılığı Reddeder!
10 Ara 2020 00:25:49

Dinde ırkçılık var mı? İslam'ın insanlık üzerindeki eşitlikçi bakışı nasıldır? Dinen hangi insan üstündür? İslam'ın ırkçılığa karşı tutumu nedir? Irkçılık ile ilgili Efendimiz ne demiş?

"Asabiyye Uğruna Savaşan Bizden Değildir!"

İslam dini, insanlığı felakete sürükleyen ırkçılığı şiddetle reddetmiş ve Kur'an-ı Kerim'in muhtelif yerlerinde müminlerin birer kardeş olduğu defaatle vurgulanmıştır.

Irk; kelime manası olarak; "ata, soy, kök, köken" manalarına gelir. Irkçılık ise; bireyin soyunu, ailesini, soyunu ve kavmiyetini diğer ırklardan üstün görmesi, diğerlerini ise hakir, küçük görmesi halidir.

Irkçılık, topluluklar arasında karşılıklı olarak kin, düşmanlık, husumet ve haset tohumları eker ve bu duyguları besleyerek yeşertir.. Milli birlik ve beraberliği, din kardeşliğini, sosyal dayanışmayı ve kaynaşmayı felç eder. Fertler, kabileler ve toplumlar arasında fesat ve ayrılıklar oluşmasına, toplum huzurunun ve barışının yok olmasına; terör, anarşi, kargaşa ve hatta iç savaşların çıkmasına zemin hazırlar..

Birlik-beraberlik, iç huzur ve barışın bozulmasının sonucu olarak ekonomik gelişme ve maddiyat iflas eder. Ekonomisi çöken, maddeten ve manen zayıflayan ve gerileyen bir millet, diğer milletlerin hákimiyetine girer, hürriyet ve bağımsızlığını kaybederek sömürgeleşir. Kısaca; ırkçılık, bir milletin çöküşüne ve yok olmasına en büyük etkenlerden biridir.

Allah azze ve celle Hücürat Suresi 13. ayeti kerimesinde;

"Ey insanlar! Şüphesiz ki sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık, tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık, Allah katında en kıymetliniz; O’na itaatsizlikten en fazla sakınanınızdır. Allah her şeyi hakkıyla bilendir, tüm olanlardan haberdardır." buyurmuştur.

Irkçılığın panzehiri Tevhit ruhunu ikame etmekten geçer. Gerçek anlamda Allah ve Peygamber sevgisi, din kardeşliği ile birlik ve beraberlik ruhu ancak böyle bir inançla gönüllere işlenebilir. Allah azze ve celle hiçbir rengi bir diğerinden üstün görmez. Allah katında üstünlük yalnızca kişinin takvasıyla, ihlasıyla ölçülür. İnsanlığın ancak İslam çimentosuyla birbirine bağlanabilmesi mümkündür. Diğer çimentolar birleştirici değil, tam tersine insanlığı birbirine kırdırıcı ve bozgunluğa düşürücüdür.

Kur'an'da ve Peygamber Efendimiz'in hadisi şeriflerinde bu sahte bağlar apaçık bir şekilde reddedilir.

Allah azze ve celle kavimleri birer üstünlük belgesi değil, farklılıkların yeryüzüne kattığı güzellikler olarak bildirmiştir. Nisa suresindeki;

"Ey insanlar! Sizi bir tek candan yaratan, ondan da eşini meydana getiren ve ikisinden birden fazla erkekler ve kadınlar türeten Rabbinize karşı gelmekten korkun." ifade bunun bir delilidir.

Peygamber Efendimiz ise; faşist zihniyete şu hadisi şerifleriyle karşı çıkmaktadır:

"Ey insanlar! Muhakkak Rabbiniz birdir ve babanız da birdir. Bakınız, iyi belleyiniz ki, ne Arap’ın Acem’e, ne Acem’in Arap’a, ne beyazın siyaha, ne de siyahın beyaza takva dışında herhangi bir üstünlüğü olamaz. Tek üstünlük takva iledir."

"Kim ki, asabiyet (ırkçılık) iddiasında bulunursa bizden değildir, ırkçılık uğruna savaşan bizden değildir ve ırkçılık uğrunna ölen bizden değildir."

Etiketler:   ırkçılık


0 Yorum

Yorum Yaz