İsrail cezaevlerindeki mahkum sayısında büyük artış

İsrail tutuklu merkezlerindeki mahkum sayısının şubat ile mayıs ayları arasında 900 artarak 15 bin tutukluya ulaştığı bildirildi.

İsrail cezaevlerindeki mahkum sayısında büyük artış
20 Mayıs 2022 12:45:58

İsrail tutuklu merkezlerindeki mahkum sayısının şubat ile mayıs ayları arasında 900 artarak 15 bin tutukluya ulaştığı bildirildi.

Keskin artışın Arap topluluklarına yönelik artan gözaltılardan ve İsrail'in yasama organı olan Knesset'in gözaltı süreçleri konusunda getirdiği "sert koşullar" sebebiyle erken tahliyelerin büyük çoğunluğunun engellenmesinden kaynaklandığı belirtildi.

Haaretz'in haberine göre, sivil toplum kuruluşu Hatzlacha'nın İsrail Hapishane Servisi'nden edindiği bilgilerde, 2021 yılında 13 bin 600 olan mahkum sayısının Mayıs 2022'ye gelindiğinde 15 bine yaklaştığı kaydedildi.

Ceza hukuku uzmanı Profesör Oren Gazal-Ayal, tutuklu merkezlerindeki mahkumların yüzde 40'ının dört yıl önceki oranlara kıyasla, henüz hüküm giymemiş tutuklulardan oluştuğu açıklamasında bulundu.

Gözaltı merkezlerindeki artışın bir nedeninin de, mahkumlar hakkında belirlenen tutukluluk sürelerinin dolmadan serbest bırakılmalarını önleyen yeni kısıtlamalar olduğu ifade edildi.

Gözaltı merkezlerindeki mahkumların sayısının artışı hakkında İsrail Hapishane Servisi, "suçla mücadele ve İsrail halkının güvenliğinin sağlanması konusunda tüm yolların denendiğini" yorumunu yaptı.

Öte yandan son verilere göre, İsrail güvenlik güçlerine direnmeleri ve karşı koymaları sebebiyle İsrail hapishanelerinde 4.500'den fazla Filistinli ve Arap mahkum tutuluyor. Son yıllarda, gözaltındaki Filistinli mahkumlar, daha iyi koşullar talep etmek ve İsrail'in tek kişilik hücrelerde kalan mahkumlara yönelik baskı politikasına son verilmesi amacıyla çok sayıda protesto gerçekleştirdi.



0 Yorum

Yorum Yaz