• Anasayfa
  • SİYASET Haberleri
  • “İsrail ile olumlu bir şey düşünemem" demişti İsrail’li Millet Vekili Şimdi Türkiye’de

“İsrail ile olumlu bir şey düşünemem" demişti İsrail’li Millet Vekili Şimdi Türkiye’de

18 Temmuz 2014 Cuma günü Gazze ile ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan Cuma namazı çıkışında söylediği bu sözler hala hafızalardan silinmedi. Şimdilerde ise hükümetin yanlış dış politikaları yüzünden yalnızlaşan Türkiye İsrail ile anlaşma yoluna girdi.

“İsrail ile olumlu bir şey düşünemem" demişti İsrail’li Millet Vekili Şimdi Türkiye’de
25 Haz 2016 14:34:01

"İsrail dünyada barışı tehdit eden bir ülkedir, Ortadoğu'da barışını tehdit eden bir ülkedir. Dolayısıyla da Türkiye olarak biz kendimiz bir defa, şahsen ben bu görevde bulunduğum sürece, hiç bir zaman İsrail ile olumlu bir şey düşünemem."

18 Temmuz 2014 Cuma günü  Gazze ile ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan Cuma namazı çıkışında söylediği bu sözler hala hafızalardan silinmedi.

Şimdilerde ise hükümetin yanlış dış politikaları yüzünden yalnızlaşan Türkiye, İsrail ile anlaşma yoluna girdi. 2010'daki Mavi Marmara katliamının ardından, Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolunda atılan adımlarda sona gelindi ve Mavi Marmara’dan sonra bir ilke imza atıldı. İsrail Siyonist Birliği Partisi üyesi Milletvekili Ksenia Svetlova dün İstanbul’a ayak bastı.

Mavi Marmara'nın ardından İlk Kez Dün İsrailli bir Milletvekili Türkiye'ye Geldi

İsrail’le bir süredir sürdürülen “normalleşme” görüşmelerinde yeni bir merhaleye geçildi. Mavi Marmara saldırısının ardından ilk kez dün İsrailli bir milletvekili akademik bir toplantı için Türkiye’ye geldi. İsrail Siyonist Birliği Partisi üyesi Milletvekili Ksenia Svetlova, “İsrail-Türkiye Anlaşmasına Doğru” başlıklı toplantıda bir konuşma yaptı. Toplantının basına açık bölümünde yapılan konuşmalara göre Türkiye ve İsrail arasında yarın çok önemli iki görüşme yapılacak.

BASINA KAPALI TOPLANTI YAPILDI

Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi’nin (GPoT) İsrail düşünce kuruluşu MİTVİM Enstitüsü işbirliğiyle düzenlediği ve Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan, İsrail Milletvekili Ksenia Svetlova, Türkiye’nin Tel Aviv eski Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ve İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen’in  de katıldığı “İsrail-Türkiye Anlaşmasına Doğru” başlıklı yuvarlak masa toplantısında, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki “normalleşme” sürecine dair gelişmeler tartışıldı. Taksim’de bir otelde gerçekleşen toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti.

PAZAR GÜNÜ GÖRÜŞME YAPILACAĞI AÇIKLANDI

Türkiye’nin Eski Telaviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, ise “Pazar günü önemli bir toplantı olacağını anlıyoruz. Bu toplantıda bir anlaşma çıktığı takdirde Türk-İsrail ilişkilerini normalleştirme imkanı olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya verilen arada İsrail milletvekili İsrail Milletvekili Ksenia Svetlova basın mensuplarının sorularını cevapladı. İki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesinin olumlu olacağını iddia eden Svetlova, “İki ülke arasında işbirliği sağlanacak “ dedi.

İsrail’in Mavi Marmara saldırısının ardından ilk kez dün İsrailli bir milletvekili akademik bir toplantıya katılmak için Türkiye’ye geldi. İsrail Siyonist Birliği Partisi üyesi Milletvekili Ksenia Svetlova “ İsrail-Türkiye Anlaşmasına Doğru” başlıklı toplantıya konuşmacı olarak katıldı.

BASINA KAPALI TOPLANTI

Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi’nin (GPoT) İsrail düşünce kuruluşu MİTVİM Enstitüsü işbirliğiyle düzenlediği ve Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan, İsrail Milletvekili Ksenia Svetlova, Türkiye’nin Tel Aviv eski Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ve İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen’in  de katıldığı “İsrail-Türkiye Anlaşmasına Doğru” başlıklı yuvarlak masa toplantısında, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki normalleşme sürecine dair gelişmeler tartışıldı. Taksim’de bir otelde gerçekleşen toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti.

İSRAİLLİ VEKİL: İKİ ÜLKE ARASINDA İŞBİRLİĞİ SAĞLANACAK

Toplantıya verilen arada İsrail Milletvekili Ksenia Svetlova basın mensuplarının sorularını cevapladı. Ortadoğu’daki istikrarsızlıkla birlikte iki demokratik ülkenin ilişkilerinin normalleşmesinin olumlu olacağını belirten Svetlova, “İki ülke arasında işbirliği sağlanacak “ dedi.

TEL AVİV’E GENÇ BİR DİPLOMAT ATANIR

Yaptıkları toplantının, ilişkilerde önemli gelişmelerin olduğu bir döneme denk geldiğini hatırlatan Türkiye’nin Eski Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, “Biliyorsunuz Pazar günü önemli bir toplantı olacağını anlıyoruz. Bu toplantıda bir anlaşma çıktığı takdirde Türk-israil ilişkilerini normalleştirme imkanı olacak. Ortadoğu’da çok önemli gelişmeler meydana geliyor. İki komşumuzda iç savaş yaşanıyor. Bu iç savaşlar bölgedeki bütün dengeleri değiştirecek sonuçlar doğurabilir. Bu aşamada Türk-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi önemli” dedi.

GAZZE’YE YARDIM ŞARTI

Anlaşma için Türkiye’nin baştan itibaren üç şartı olduğunu söyleyen Çelikkol, “Bu anlaşmanın üçüncü şartı da Gazze’ye Türkiye’nin altyapıya yardım etmesi, insani yardım göndermesi, elektrik, su şebekelerinin yenilenmesi gibi bazı imkanları da beraberinde getireceği anlaşılıyor. Üç şartın yerine getirilmesinin ardından Türk-İsrail ilişkilerinin geliştirilmesi önemli” diye konuştu.

“GENÇ BİR DİPLOMAT ARKADAŞIMIZ TELAVİV’E GİDECEKTİR”

Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşmenin yeni bir büyükelçinin atanması anlamına geleceğini söyleyen Çelikkol, “Biliyorsunuz Dışişleri Bakanlığı’nda bir yaş limiti var. Yaş limitini doldurduğum için emekli oldum. O bakımından genç bir diplomat arkadaşımız normalleşmeyle birlikte gidecektir” dedi.

 

 

 



0 Yorum

Yorum Yaz