İsrail'de Bulunan Nabi Avcı'dan İlk Açıklama

İşgalci İsrail'i ziyaret eden Bakan Nabi Avcı, dün akşam gerçekleştirilen Gazze saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, "ben Tel Aviv'deyken Hamas'ın buraya saldıracağına ihtimal vermem" ifadelerini kullandı.

İsrail'de Bulunan Nabi Avcı'dan İlk Açıklama
07 Şub 2017 11:28:16

Avcı ile İsrail Turizm Bakanı Yariv Levin, TLV Kongre Merkezi'ndeki görüşmelerinin ardından basın açıklaması yaptı. 

"BEN BURADAYKEN HAMAS'IN SALDIRACAĞINA İHTİMAL VERMEM"

Bir gazetecinin İsrail'in Gazze'ye yönelik dünkü saldırıları ile Batı Şeria'da Yahudi yerleşim yerlerini meşrulaştıran bir kanunun dün gece İsrail Parlamentosundan geçerek yasalaştığının hatırlatması ve değerlendirmesini sorması üzerine Bakan Avcı şunları söyledi:

"Gazze'ye ilişkin, Hamas tarafının ben Tel Aviv'deyken böyle bir şeye kalkışacağına ihtimal vermiyorum. Tabii Türkiye'ye döndükten sonra bunun aslını, esasını, ayrıntılarını öğrenme şansımız olacak ama şunu söyleyeyim, biz bu tür şeyler olmasın diye bugün de buradayız."

İSRAİL'İN SALDIRILAR İLİŞKİLERİ ETKİLER Mİ?

Nabi Avcı, Gazze'deki saldırıların ikili ilişkilerin ilerlemesinde herhangi bir tehlike oluşturup oluşturmayacağı ve yarın İsrail'den Filistin'e bir mesaj götürüp, müzakerelerin yeniden başlamasına sebep olup olamayacağı sorusuna, şöyle yanıt verdi:

"Gerek Gazze'deki gerek İsrail'deki yöneticilerin provokasyona gelmeyecek kadar tecrübe sahibi olduklarını, bölge dengelerini bildiklerini ve kolladıklarını biliyorum. Ama aynı zamanda bizim attığımız bu adımlardan rahatsız olanların olduğuna da biliyorum, karşılıklı da biliyoruz, Gazze'deki yönetici kardeşlerim de bunu bilirler. Dolayısıyla ben bu tür provokasyonların barışın ve istikrarın önünde engel olamayacağını belirteyim."

"Yarın Filistin'e geçeceğiz, Filistin Kültür Bakanı ve Turizm Bakanı ile görüşmelerim olacak. Benim Kültür ve Turizm Bakanı olarak, yetkim dahilinde yapabileceklerim belirlidir. Ama biliyorum ki Türkiye bütün imkanlarıyla Filistin ve İsrail arasındaki sorunların barışçı çözümü içinde elinden geleni göstermeye devam ediyor. Benim yetkili olduğum oranda ve konularda bu ilişkilerin daha da gelişmesi ve barışa hizmet edecek bir mecrada gelişmesi için tabii ki elimizden geleni yapıyoruz, yapacağım."

İsrail Turizm Bakanı Levin de Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinin meşrulaştırılması ile ilgili İsrail meclisinden geçen yasayı nasıl değerlendirdiği yönündeki bir soru üzerine, "Parlamento dün sözünü açıkça söyledi. Bu doğru bir karardı. Bu yasa demokratik bir şekilde geçti. Kanunlar bu şekilde geçer, demokrasilerde işler böyle yürür. İsrail Yüksek Mahkemenin de bu demokratik kararı kabul edeceğini ve hakkı olmayan şeyleri yapmayacağını ümit ederim" ifadelerini kullandı.


'Hükümet ile Yüksek Mahkemenin  Arasına Girmek İstemem Ama...'

SON YERLEŞİM KARARI İÇİN NABİ AVCI NE DÜŞÜNÜYOR?

Turizmin artık turizmden fazla bir şey olduğunu ve bölge halkları arasındaki barışın da en önemli zeminlerinden birini oluşturduğunu belirten Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla, inşallah bu münasebetlerin sadece İsrail-Türkiye arasında değil tüm bölge halkları arasında bu zeminde gelişmesiyle bölgenin refahına ve istikrarına ciddi katkıları olacağına inanıyoruz. Bugün attığımız adımın da buna başlangıç olmasını diliyoruz. Yerleşim yerleri konusunda parlamentoda kabul edilen yasayla ilgili olarak İsrail'in içinde de bildiğim kadarıyla sanırım muhalefet söz konusu. Herhalde yüksek mahkemeye gidecek gibi görünüyor. Benim izleyebildiğim kadarıyla. Daha fazla hükümet ile yüksek mahkemenin arasına girmek istemem ama ben bu konuda yüksek mahkemenin doğru karar vereceğini ve uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler kararlarına uygun bir karar vereceğini zannediyorum, ümit ediyorum."

Türkiye'de çok sayıda Sinagog bulunduğunun hatırlatılması üzerine Avcı, hem Türkiye'de Yahudi cemaatini ilgilendiren tarihi alan ve yapılarla ilgili hem de buradaki Osmanlı'ya ait binalarla ilgili hassasiyetin karşılıklı olarak paylaşıldığını dile getirdi. Bunların da karşılıklı anlayış ve barışa hizmet edeceğine inandığını ifade eden Bakan Avcı, Kültür Bakanı olarak da ilişkilerin geleceğinden ümitli olduğunu dile getirdi.

 



0 Yorum

Yorum Yaz