İsrail'i Boykot Suç Sayılacak

Trump yönetimi İşgal Rejimi ne istediyse yapmaya devam ediyor. Yahudiliği sadece din değil aynı zamanda etnik grup olarak tanımlayan başkanlık kararnamesi imzalandı.

İsrail'i Boykot Suç Sayılacak
12 Ara 2019 11:52:09

Terör devleti İsrail'i eleştirmek artık suç sayılacak.


İsrail'in en iyi dostu olduğunu her seferinde dile getiren Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump yeni bir skandala daha imza attı. Trump, Yahudiliği sadece din değil aynı zamanda etnik grup olarak tanımlayan başkanlık kararnamesini imzaladı.


 İsrail'in Yahudi kimliğine ve işgal ettiği Filistin topraklarındaki var olma hakkına yönelik eleştirilere yasak getiren yasa tasarısı Amerikan kamuoyunda da tartışmalara neden oldu. Sözde kararname ile Yahudilere karşı ayrımcılık "temel insan haklarının ihlali" şeklinde nitelendirilecek. Bu da özellikle sözde etnik ayrımcılığa karşı yürürlükte olan yasaların antisemitizm suçlamalarına da uygulanabileceği anlamına geliyor.


Yahudi karşıtı okullara devlet desteği kesilebilecek


Müslümanlara yönelik her türlü şiddete göz yuman Trump yönetiminin bu kararnamesi ABD'de bazı üniversitelerde başlatılan İsrail hükümetine karşı boykot hareketi sonrasında gelmesi de dikkat çekiyor. 


ABD'deki yasalar, etnik grup veya milliyet ayrımcılığı yapan okul ve üniversitelere devlet yardımının kesilmesine izin verirken din ayrımcılığı durumunda bu imkanı sunmuyor. Yahudiliğin bir etnik grup olarak nitelendirilmesi, özellikle boykotun yürütüldüğü üniversitelere yardımın kesilmesini mümkün kılıyor.


Karar ifade özgülüğüne saldırı


Trump'ın Yahudi kökenli damadı ve başdanışmanı olan Jared Kushner'in fikriyle hazırlandığı belirtilen söz konusu kararname ülkede tartışmalara yol açtı.


Bazı taraflar Trump'ın bu kararından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, bazıları da kararnamenin "ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı" olduğunu belirtti. İddialara yönelik cevap niteliğinde bir köşe yazısı kaleme alan Kushner, kararnamenin Yahudiliği bir milliyet olarak nitelendirmediğini savundu.


'Antisemitik canavarları kahredeceğiz'


Kararname, Yahudilerin dini bayramı Hanukah için Beyaz Saray'da düzenlenen kutlama sırasında imzalandı.


Başkan Trump etkinlik sırasında yaptığı konuşmada, New Jersey eyaletindeki bir Yahudi marketinde yaşanan silahlı saldırıyı hatırlatarak, "Ne zaman ve nerede olurlarsa olsunlar antisemitik canavarları kahredeceğimize yemin ediyorum." ifadesini kullandı.


İsrail’in başkentini Kudüs olarak tanıma ve Golan Tepeleri'nde İsrail’in egemenliğini tanıma kararlarını hatırlatan Trump, “Bunların hangisi daha önemli diye sordum. İran ile nükleer anlaşmadan çıkmanız hepsinden daha önemlidir dediler.” şeklinde konuştu.



0 Yorum

Yorum Yaz