İşte Suudi Prenslerin suçlandığı konular

Suudi Arabistan’da yolsuzlukla mücadele çerçevesinde 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakanın gözaltına alınmasının ardından gazeteler bugün söz konusu 'yolsuzlukları' yazdı.

İşte Suudi Prenslerin suçlandığı konular
07 Kas 2017 13:11:39

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın (32) nüfuzunu güçlendirmek için yaptığı iddia edilen yolsuzluk operasyonlarında cumartesiden bu yana onlarca kraliyet mensubu ve üst düzey işadamı tutuklanmıştı.

Suudi Başsavcı Şeyh Suu el Mucib, gözaltıların yolsuzluğun kökünü kazımak için hayati önemde olduğunu ifade etti. Mucib şüphelilerle ilgili “pek çok delil toplandığını” ve “kapsamlı sorgulamaların” yapıldığını belirterek, önceki gün başlayan operasyonlarla ilk safhanın tamamlandığını vurguladı.

GAZETELER NELER YAZDI?

- Suudi Okaz gazetesi, işadamlarına mal varlıklarının kaynaklarını açıklaması çağrısı yaparak kırmızı renkle ‘Nereden buldunuz' diye sordu. Yine Suudi El Hayat gazetesi, “(Yolsuzlukla mücadele operasyonunun) Başlangıcın ardından kim olursanız olun ilmik daralıyor” yorumunda bulundu.

- El Aşark el Avsat gazetesi, uçuşa yasak listesi oluşturulduğunu, özel jetlerin kalkmasına izin verilmediğini bildirdi.
- Amerikan New York Times gazetesine değerlendirmede bulunan ABD'nin eski elçilerinden Chas W.Freeman, “Eski sisteme yönelik ölümcül darbe. Tüm yetki şimdi Muhammed bin Selman'ın ellerinde toplandı” diyor.

NE İLE SUÇLANIYORLAR?

Gözaltında 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakan bulunuyor. Reuters'a açıklama yapan bir yetkiliye göre gözaltındakilere rüşvet, yetkililere şantaj yapmak, kamu görevini kişisel kazanç sağlamak için suiistimal etmek gibi suçlamalar yöneltiliyor. Cidde kanalizasyonu, corona virüsü ilaçları, orduya teçhizat alımı, Riyad metrosu gibi birçok ihaleye fesat karıştırıldığı öne sürülüyor. Uluslararası yorumcular, Suudi Arabistan'daki bu operasyonun, Veliaht Prens'in ülkeyi Vizyon 2030 projesi çerçevesinde ekonomik ve toplumsal açıdan yeniden şekillendirmek isterken olası muhaliflerini susturmak için yaptırdığını belirtiyor.

Reuters ajansında ise gözaltında tutulan bazı kişilerle ilgili henüz doğrulanmamış suçlamalar olduğu yazıldı:

- Prens El Velid bin Tallal: Twitter, News Corporation, Apple ve Four Season gibi markalardaki yatırımlarıyla dikkat çeken Prens El Velid'in kara para aklama, rüşvet ve yetkililere şantajla suçlandığı iddia ediliyor.

- Prens Miteb bin Abdullah: Prens Miteb'in zimmet, hayali istihdam ve ihalelleri kendi şirketlerine vermekle suçlandığı belirtiliyor. İddiaya göre Miteb, 10 milyar dolarlık walkie talkie ihalesini ve zırhlı askeri teçhizat ihalesini kendi şirketlerine vermiş.

- Eski Riyad Valisi Prens Turki bin Abdullah: Riyad metro projesinde yolsuzluk ve nüfuzunu kullanarak ihaleleri kendi şirketlerine aktarmakla itham edildiği kaydediliyor.

- Eski Maliye Bakanı İbrahim el Assaf: Suudi petrol devi Aramco'nun yönetim kurulunda yer alıyordu. Mekke'deki Büyük Cami'nin genişletilmesiyle ilgili zimmetle suçlanıyor. Buna göre İbrahim el Assaf'ın pozisyonunu kullanarak içeriden elde ettiği bilgilerle toprak alımı yaptığı öne sürülüyor.

Henüz gözaltına alınanlarla ilgili resmi bir suçlama yapılmadı. Yerel medyaya göre gözaltıların sebepleri, “2009 yılında Cidde kentindeki kanalizasyon ihalesinde yapılan yolsuzluk ve geçen yıllarda çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanan corona virüsü vakalarında kullanılan ilaçların ihalesinde yolsuzluk.”



0 Yorum

Yorum Yaz