Japonya’da eski Başbakan Abe'ye yolsuzluk suçlaması

Japonya’da sağlık durumunu gerekçe göstererek görevinden istifa eden eski Başbakan Abe, destekçileri için düzenlenen yemeğin masraflarını devlet bütçesinden karşıladığı gerekçesi ile yolsuzlukla suçlandı.

Japonya’da eski Başbakan Abe'ye yolsuzluk suçlaması
19 Ara 2020 11:31:39

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Tokyo’da siyasi çıkarları amacıyla yolsuzluk yaptığı iddialarıyla savcılar tarafından sorgulandı. 

Reuters'ın yerel basına dayandırdığı habere göre, Ağustos'ta sağlık durumunu gerekçe göstererek görevinden istifa eden Abe, bir süredir destekçilerinin verdiği bir yemeğin maliyetinin Başbakanlık tarafından karşılandığı gerekçesiyle yolsuzluk iddialarıyla suçlanıyor.  

Suçlamaya göre Abe, siyasi fonlar yasasını ihlal ederek destekçileri için düzenlenen "Sakura-kai" yemekleri için harcanan 8 milyon yenlik meblağı Başbakanlık bütçesinden karşıladı.  

YIL BİTMEDEN SORGULANABİLİR  

Bu gelişmelerin ardından Abe’nin yıl bitmeden önce soruları yanıtlamak üzere parlamentoya çağırılabileceği öğrenildi.  

ABE: İYİ NİYETLİ SORULARI CEVAPLAMAK İSTİYORUM 

Konuya ilişkin açıklama yapan eski lider, “Savcılık şu anda konuyu araştırıyor fakat sonuçlar hazır olduğunda iyi niyetle soruları cevaplamak istiyorum” dedi.  

Abe'nin 2012 ve 2020 yılları arasında en önemli kurmayı olan mevcut Başbakan Yoshihide Suga'nın da olay sonrası mercek altına alınabileceği iddia edildi.  

HEDİYE ALMAK SUÇ  

Japonya'da siyasetçilerin seçmenlere hediye olarak yorumlanabilecek herhangi bir yardımda bulunmaları yasalar uyarınca suç sayılıyor. 

SAĞLIK DURUMU NEDENİYE İSTİFA ETTİ  

Şinzo Abe sağlık durumunu gerekçe göstererek görevinden istifa etmeden önce iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin genel başkanıydı.  



0 Yorum

Yorum Yaz