Kabil'de art arda patlamalar: Ölü sayısı 110'a yükseldi

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın bulunduğu bölgedeki terör saldırılarında 13'ü ABD askeri olmak üzere 110 kişi yaşamını yitirdi. IŞİD'in Horasan grubu, Telegram'dan yaptıkları açıklamada saldırıyı üstlendi.

Kabil'de art arda patlamalar: Ölü sayısı 110'a yükseldi
27 Ağu 2021 13:09:01

Al-Jazeera'nın haberine göre, terör saldırılarında 13'ü ABD askeri olmak üzere en az 110 kişi yaşamını yitirdi.

İsmi açıklanmayan Taliban yöneticisi, 28 Taliban üyesinin yaşamını yitirdiğini belirterek "Biz, Amerikalılardan daha fazla insan kaybettik" dedi.

Taliban yöneticisi, ABD'nin tahliyelerini tamamlamak ve geri çekilmek için 31 Ağustos tarihini uzatmasına gerek olmadığını söyledi.

Batılı bir güvenlik yetkilisi, saldırıların ardından sivillerin tahliyesinin hızlandırıldığını ve uçuşların düzenli olarak yapıldığını belirtti.

6. patlama ABD'nin imha işlemi 

Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yakın bölgede dün çok sayıda patlama sesi duyuldu. İlk iki bombanın havalimanı yakınında patladı. Daha sonra 1 patlama Baba Mina, 2 patlama Şehr-i Nav'da, 1 patlama kentin başka bölgesinde meydana gelirken Darulaman Sarayı yakınlarında silah sesleri duyuldu. Kabil'deki 6. patlamanın ABD güçlerinin kendi ekipmanlarını imha işlemi olduğu bilgisi paylaşıldı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bombalı saldırıların dışındaki patlamaların 'ABD güçlerinin havaalanı içinde kendi ekipmanlarını imha' işlemi olduğunu aktardı.

Saldırıyı IŞİD üstlendi

IŞİD'in Horasan grubu, Telegram kanalından açıklama yaparak saldırıyı üstlendi. Açıklamada, bir intihar eylemcisinin Afgan ve ABD güçleri yakınlarında üzerindeki bombayı patlattığı belirtildi. 

Biden'dan intikam yemini 

ABD Başkanı Joe Biden konuya ilişkin, "Saldırıyı gerçekleştirenleri avlayacağını" söyleyerek intikam almaya yemin etmişti.

Biden, saldırıyı IŞİD'in Horasan kolu tarafından grup tarafından yapıldığını açıklamıştı. 

Son haftalarda IŞİD-Horasan'ın Kabil'deki havalimanına saldıracağına ilişkin istihbarat aldıklarını belirten Biden, bu nedenle de Afganistan'daki misyonlarını 31 Ağustos'a kadar bitirmekte kararlı olduklarını söylemişti.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Sözcüsü Albay Bill Urban, havalimanındaki terör saldırılarında ölen ABD askerlerinin sayısının 13'e, yaralıların ise 18'e yükseldiğini açıklamıştı.

Taliban kınadı 

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter'da yaptığı açıklamada, Kabil Havalimanı dışındaki intihar saldırısını kınadı. Mücahid, çifte patlamanın ABD kontrolündeki bölgede gerçekleştiğini söyleyerek, "İslami Emirlik Kabil Havalimanı'nda sivilleri hedef alan bombalı saldırıyı kınıyor" dedi.

MSB: Türk Birliği'nde hasar yok

Milli Savunma Bakanlığı, saldırıların ardından Twitter'dan yaptığı açıklamada Türk Birliği'nde herhangi bir hasar ve zayiatın olmadığını duyurdu.

Etiketler:   kabil


0 Yorum

Yorum Yaz