Kazakistan ölüm cezasını kaldıracak

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkede 536 kez uygulanan ölüm cezasının kaldırılması için kolları sıvadı

Kazakistan ölüm cezasını kaldıracak
23 Ara 2019 14:02:32

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede ölüm cezasını tamamen kaldırmayı planladığını ve Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin İkinci Seçmeli Protokolüne katılacağını duyurdu. Bu belge ölüm cezasını kaldırmayı amaçlamaktadır.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev 20 Aralık'ta Ulusal Kamuoyu Güven Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, “İnsan hakları savunucularımız tarafından aktif olarak gündeme getirilen sorunları çözme zamanı geldi. Dışişleri Bakanlığı'nın, Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesine İkinci Seçmeli Protokolü'ne katılma sürecine başlaması talimatı verildi ”dedi.

2003 yılından bu yana, Kazakistan'da ölüm cezasının kullanımı konusunda bir moratoryum var: şu anda maksimum ceza ömür boyu hapis cezası. Ancak aynı zamanda, moratoryum tarafından bir cezai ceza biçimi olarak ölüm cezası, yasa tarafından kaldırılmaz ve moratoryumun kaldırılmasından bir yıl sonra yapılabilir. Bu cümle 17 maddeye dayatılabilir: “Yasaklanmış savaş araçlarının ve yöntemlerinin kullanılması”, “Soykırım”, “Paralı asker”, “Savaş zamanında yüksek ihanet”, “Kazakistan Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanının hayatına saldırı”, Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın hayatına ”(hayatta kalsa bile),“ Sabotaj ”,“ Terör Yasası ”ve“ savaş zamanında askerlik yapmayı kaçırma veya reddetme ”,“ Savaş zamanında terk ”ve diğerleri.

Kazakistan'ın bağımsızlığından bu yana 536 ölüm cezası uygulandı.



0 Yorum

Yorum Yaz