Kusmak orucu bozar mı? Kusunca oruç bozulur mu?

Milyarlarca Müslümanın oruç tuttuğu Ramazan ayında oruç nasıl bozulur? Hangi davranışlar orucu bozar? En çok merak edilen sorular arasındadır.

Kusmak orucu bozar mı? Kusunca oruç bozulur mu?
17 Nis 2021 18:55:31

Ağız dolusu kusmak orucu bozar mı? Kusunca oruç bozulur mu? Kustuktan sonra oruca devam edilir mi? Ağza gelen kusmuğu yutmak orucu bozar mı? Kusmak abdest bozar mı? En çok merak edilen sorular arasındadır.

Milyarlarca Müslümanın oruç tuttuğu Ramazan ayında oruç nasıl bozulur? Hangi davranışlar orucu bozar? Sorularını sizler için cevapladık.

Oruç nasıl bozulur?

Oruca başlayan bir kişi için asıl olan iftar vaktine kadar yeme, içme ve cinsi münasebeti kesmesidir. Bu şekilde oruç tutan kişinin kendisini oruçlu iken yasaklanan eylemlerden alıkoymasına imsak denir. Eğer kişi bu yasaklardan birisini ihlal ederse orucu bozulmuş olur. Orucun bozuluş şekline göre de bazen kişi için sadece kaza (yani bir gün oruç tutmak) gerekirken bazen de kefaret (61 gün arka arkaya oruç tutmak) gerekir.

Ağız dolusu kusmak orucu bozar mı?

Bu konuda asıl sorulması gereken ağız dolusu kusmak orucu bozar mı? Yerine kusunca oruç bozulur mu? Olmalıdır. Çünkü kusmanın miktarının orucun bozulmasına bir etkisi yoktur. Eğer kişi kendiliğinden kusuyorsa az bir miktar da olsa ağız dolusu da olsa orucu bozulmaz.

Ancak eğer kişi bilinçli bir şekilde ağız dolusu kusarsa orucu bozulur.

Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 226)

Kusmak abdesti bozar mı?

Ağız dolusu kusmak abdesti bozar. Nitekim Peygamber Efendimizin de (s.a.s.) kusmaktan dolayı abdest aldığı bildirilmiştir.

Şâfiîlere göre ise kusmakla abdest bozulmaz.

Ağza gelen kusmuğu yutmak orucu bozar mı?

Nasıl ki kişinin elinde olmadan kusması orucunu bozmazsa aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez.

Ağız dolusu kusuntu kendiliğinden geri dönerse İmam Ebu Yusuf’a göre oruç bozulur, İmam Muhammed’e göre kasten olmadığı için oruç bozulmaz. Ancak kişi kusuntuyu kendi geri döndürürse ittifakla orucu bozulur.

Ağız dolusu olmayan kusuntunun kendiliğinden geri dönmesi durumunda ittifakla oruç bozulmazken bilinçli olarak kişi geri döndürürse İmam Muhammed’e göre orucu bozulur, İmam Yusuf’a göre bozulmaz.

Kustuktan sonra oruca devam edilir mi?

Kendiliğinden kusan kişinin orucu bozulmadığı için orucuna devam eder. Ancak bir kişi orucu bozulmadığı halde bozulduğunu zannederek yeme içmeye başlasa hata yapmış olur ve orucu bozulur. Bu kişi bozulan orucunu kaza etmek zorundadır.  Kasıtlı bir oruç bozma durumu olmadığı için kefaret orucu tutmaz. Kazasını tutması yeterli olur.



0 Yorum

Yorum Yaz