Malcom X suikastında yeni delil bulundu

Aktivist Malcolm X suikastında FBI ve polis teşkilatının parmağının olduğuna ilişkin bir mektup ortaya çıktı

Malcom X suikastında yeni delil bulundu
22 Şub 2021 11:49:22

Sivil haklar alanında ve ırkçılığa karşı verdiği mücadele ile tarihe geçen Malcolm X suikastına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı. Malcolm X’in avukatları yaptıkları açıklamada, 21 Şubat 1965’te Harlem bölgesindeki Audubon Ballroom Konferans Salonu’nda yaptığı bir konuşma esnasında uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden siyah lidere New York Polis Teşkilatı (NYPD) veya Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından komplo kurulmuş olabileceğine dair delillere ulaştıklarını açıkladı.

Açıklamada, 1960’larda sivil polis olarak muhbirlik yapan siyahi Ray Wood’un ailesi ve avukatlarının, Wood’un ölüm döşeğindeyken, “NYPD ve FBI’nın Malcolm X’i öldürmek için komplo kurduğunu” itiraf eden bir mektup yazdığı belirtildi. Basın açıklamasında konuşan Avukat Ray Hamlin, “Yapmaya çalıştığımız şey, onarıcı adalet hakkında konuşmak, Malcolm X’in mirası adına avukatlar olarak, adaletin peşine düşmek” ifadesini kullandı.

Mektubu kuzenine verdi

Malcolm’ın güvenlik ekibinin suikast tarihinden günler önce tutuklanmasını sağlama görevinin Ray Wood’a verildiği bilgisinin mektupta yer aldığı, Wood’un bu mektubu ölümünden sonra açıklaması için kuzeni Reggie’nin eline tutuşturduğu kaydedildi.

NYPD dün konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

“Birkaç ay önce, Manhattan Bölge Savcısı, iki mahkumiyetle sonuçlanan Malcolm X cinayetiyle ilgili soruşturma başlattı. NYPD, bu davayla ilgili tüm mevcut kayıtları Bölge Savcısına sağladı. Departmanımız bu incelemeyle ilgili her şekilde yardımcı olmaya kararlıdır.”

Malcolm X’i kimin öldürttüğü konusu, cinayetin üzerinden 56 yıl geçmesine rağmen tam olarak açıklığa kavuşmadı. Suikasttan sonra tutuklanan 3 kişi, ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

Kızları dosyanın yeniden açılmasını istedi

Malcolm X’in kızları, yeniden soruşturma talebinde bulundu. New York polisi AFP’ye yaptığı açıklamada dava ile ilgili bütün arşiv dosyalarının savcılığa verildiği ve polisin de soruşturmaya katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti. FBI ise herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Etiketler:   Malcolm X


0 Yorum

Yorum Yaz