Meksika'da kadınlar erkek cinayetlerine karşı meydanlarda

Meksika'dan kadınlar bir erkek cinayetine daha karşı adalet talebiyle sokaklarda. Ülke, 9 Nisan günü kaybolan ve cesedi 21 Nisan'da bir otelin altındaki su deposunda bulunan 18 yaşındaki hukuk fakültesi öğrencisi Debanhi Escobar'ın katilinin bulunması için çağrıda bulundu.

Meksika'da kadınlar erkek cinayetlerine karşı meydanlarda
28 Nis 2022 15:41:46

Monterrey'de düzenlenen eylemlerde kadınlar, Debanhi'nin bir taksiden indikten sonra kendisinden bir daha haber alınamadığını, katilin bulunması için de yeterli soruşturma yürütülmediğini aktardı. Taksicinin genç kadını otobanda beklerken çektiği fotoğraf dışında herhangi bir görüntünün olmamasına ise "şüphe" ile karşılandığı belirtildi. 

ÜLKE GENELİNDE 24 BİNDEN FAZLA KADIN KAYIP 

Meksika'da resmi verilere göre, yalnızca bu ay kentte dokuz kadın kayboldu. Hükümet tarafından paylaşılan verilere göre, ülke genelinde 24 binden fazla kadın hala aranıyor. 2017 yılına kıyasla yüzde 40 oranında bir artış ile yaklaşık 2 bin 800 kadının geçen sene kaybolduğu belirtildi.

KAYBOLMA VAKALARI, ARTAN ŞİDDET OLAYLARI İLE BAĞLANTILI 

Yetkililere göre, artan kaybolma vakaları, Meksika genelinde son yıllarda artan genel şiddet olayları ile bağlantılı. Seks ticareti ve insan kaçakçılığı vakaları ile kadınları evlerinden kaçmaya zorlayan şiddet olaylarında büyük bir artış olduğu belirtiliyor.

Yetkililer ayrıca erken cinayetleri ve kaybolma vakaları konusunda yeterince etkili soruşturmalar yürütülmediğini ve bu cezasızlık halinin şiddeti özendirdiğini söylüyor. Bu durum karşısında, birçok aile sevdiklerini bulmak için kendileri insiyatifi ele alıyor.

'CEZA VE ADALET YOK' 

Massachusetts Lowell Üniversitesi'nin Siyasal Bilimler Fakültesi'nden Doçent Dr. Angélica Durán-Martínez, New York Times'a yaptığı açıklamada, “Devlet, kaybolma vakalarını inceleme sorumluluğundan tamamen vazgeçti” şeklinde konuştu. Martínez, “Bu ortam, ceza veya adalet olmadığı için bu tür olayların artarak çoğalmasını kolaylaştırıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Zorla Kaybedilmeler Komitesi, geçen ay yayınladığı bir raporda, Meksika genelinde 2021 yılında 8 bin kişinin kaybolduğunu ve kayıp ihbarı sayısının toplam 95 bine ulaştığını söylemişti. Kaybolan kişilerin çoğunluğunu erkekler oluştursa da, kadın, çocuk ve gençlerdeki kaybolma oranın son yıllarda “göze çarpan bir şekilde artığı” belirtilmişti. 

Etiketler:   meksika


0 Yorum

Yorum Yaz