Mevlüt Çavuşoğlu: Yeni Bir Dalgayı Kaldıramayız

Çavuşoğlu, korona virüsün ciddi bir insani krizle sınanan Suriye'deki durumu daha da kötüleştirdiğini belirterek, “İdlib'den ya da başka bir yerden yeni bir mülteci dalgasını kaldıramayız.” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu: Yeni Bir Dalgayı Kaldıramayız
15 Nis 2020 13:55:11

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington DC merkezli düşünce kuruluşları Atlantic Council ve Türk Miras Vakfının (THO) ortaklaşa düzenlediği ve video konferansta konuştu. Çavuşoğlu, yeni tip korona virüsün (Covid-19), halihazırda ciddi bir insani krizle sınanan Suriye'deki durumu daha da kötüleştirdiğini belirterek, “İdlib'den ya da başka bir yerden yeni bir mülteci dalgasını kaldıramayız” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Salgının, Türkiye'ye yeni bir mülteci dalgasını tetiklemesinden endişeliyiz. Uluslararası toplum bu krize yanıt veremedi ve ne yazık ki şu anda 1,5 milyon Suriyeli kapımızda. İdlib'den ya da başka bir yerden yeni bir mülteci dalgasını kaldıramayız. Bu sadece kapasite ya da yük meselesi değil. Aynı zamanda uluslararası toplum için sağlık riski." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, İdlib'de varılan ateşkesin korunmasının şu dönemde daha da önemli olduğunu belirterek, Cenevre sürecine tekrar dönmenin gerekliliğine işaret etti.

Kovid-19 krizinde Türkiye'nin AB ile de diyaloğunu sürdürdüğüne dikkat çeken Çavuşoğlu, birlikle ilgili masada birçok mesele olsa da bu kritik dönemde ilişkilerde daha vizyoner olunması gerektiğini ifade etti.


RUSYA VE ABD İLİŞKİLERİ

Rusya ile ilişkiler konusuna da değinen Çavuşoğlu, hem komşu hem de bölgede önemli aktör olan Rusya ile Suriye, Ukrayna ve Libya gibi konularda karşı karşıya gelseler de birçok alanda iş birlikleri bulunduğunu hatırlattı.

Çavuşoğlu, ABD'nin de Türkiye'nin önemli bir müttefiki olduğunu ve bu ülkeyle birçok alanda beraber çalıştıklarını vurguladı.


HAFTER VE DESTEKÇİLERİNE BASKI UYGULANSIN ÖNERİSİ

Öte yandan Çavuşoğlu, Libya'daki gelişmelere ilişkin de Berlin Konferansı ile bölgedeki çatışma ortamını siyasi çözüme kavuşturulmasının amaçlandığını ancak darbeci General Halife Hafter'in saldırılara devam ettiğini söyledi. Çavuşoğlu, bu noktada uluslararası toplumun, Hafter ve destekçilerine ateşkese uyulması ve saldırıların durdurulması konusunda baskı yapması gerektiğini dile getirdi.


ÜÇÜNCÜ SONDAJ GEMİSİ YOLA ÇIKABİLİR

Son olarak Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz konusunda diyalog masası kurulması gerektiği inancıyla Birleşmiş Milletler (BM), AB ve Yunanistan'a çağrıda bulunmasına karşın Yunanistan'ın Türkiye aleyhine lobi faaliyetlerine giriştiğini anımsattı. 

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki gerginliğin düşürülmesi için diyaloğa açık olduklarını yineleyerek, aksi halde üçüncü sondaj gemisi Kanuni'yi bölgeye gönderebileceklerini sözlerine ekledi.



0 Yorum

Yorum Yaz