'Milletvekili bakan olamayacak'

Başkanlık sistemi ile alakalı olarak milletvekillerinin bakan olamayacağını belirten AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, ""Başkanlık sistemini daha önce kimler istemiş biliyor musunuz? Atatürk de istiyordu" ifadelerini kullandı.

'Milletvekili bakan olamayacak'
05 Şub 2017 09:05:26

AKP'li Aktay yaptığı açıklamada, "Bakan olacak kişi önceden artık milletvekili olmamaya karar verecek. Artık cumhurbaşkanı olarak seçilecek olan kişi belki de hükümetini önceden ilan edecek. Benim Dış ilişkiler Bakanım bu, İçişleri Bakanım şu, Sağlık Bakanım şu. Ekibiyle birlikte halkın önüne çıkarak bu hükümet için halktan oy isteyecek. O hükümetin bakan adayları belki önceden duyurulacak. Onunla ilgili bir açıklık yok; ama öyle olacak büyük bir ihtimalle" ifadelerini kullandı.

AKTAY: "ATATÜRK DE BAŞKANLIK'I İSTİYORDU"

Aktay, başbakanlık sisteminin kendilerinden önce Demirel, Özal, Adnan Menderes'in düşündüğünü aktararak, "Başkanlık sistemini daha önce kimler istemiş biliyor musunuz? Adnan Menderes bundan şikayetçiydi ama; Atatürk istedi. Atatürk de istiyordu. Atatürk parlamenter sistemi kurdu, biliyorsunuz Cumhuriyetin kuruluşu ilk esnasında bu sistem kuruldu, tek parti sistemi. Biliyorsunuz bu sistem Türkiye'yi 1946 yılına kadar bir şekilde getirdi. Ama yeni kurulmuş fazla geliştirilmemiş bir sistemdi. Parlamenter sistemdi; ama bugün Atatürk'ün zamanındaki sistemin aynısını getirelim buraya koyalım demenin ne Atatürkçülükle bir ilgisi var, ne Atatürk'e saygı göstermekle bir ilgisi var. Tarihsizlikle ilgisi var. Tarihten nasibi olmama ile ilgisi var. O günkü tarihsel şartlarda yeni kurulmuş cumhuriyetin ilk zamanlarında böyle bir sistem denendi; ama yavaş yavaş geliştirdi. Şuanda cumhurbaşkanlığı sistemi getirmekle, yapmakta olduğumuz şey aslında bir güncelleme olarak görülebilir" diye konuştu.



0 Yorum

Yorum Yaz