Motorine 35 kuruş indirim: Pompa fiyatına yansımayacak

EPGİS bu geceden itibaren motorinin litre fiyatına 35 kuruş indirim geleceğini açıkladı. Zam eşel mobil sistemi gereği ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacak.

Motorine 35 kuruş indirim: Pompa fiyatına yansımayacak
22 Mar 2021 17:28:54

Motorinin litre fiyatına bu geceden itibaren geçerli olmak üzere 35 kuruş indirim gerçekleşecek. Eşel mobil sistem gereği, yapılacak indirim pompaya yansımayacak.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) bu geceden itibaren motorinin litre fiyatına 35 kuruş indirim geleceğini açıkladı. Fiyat artışı mevcut uygulama olan eşel mobil sistemi gereği ÖTV’den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacak.

EŞEL MOBİL NEDİR?

Ücretlilerin satınalma gücünü koruyabilmek için, ücretlerin enflasyondaki artışı dikkate alarak kendiliğinden ayarlanmasını mümkün kılan bir sistemdir. Böylece çalışanların ücret artışları için sözleşmelerle güncelleme yapmak yerine, ücret artışları otomatiğe bağlanmaktadır.

AKARYAKITTA EŞEL MOBİL ETKİSİ NEDİR?

Son dönemde akaryakıt fiyatlarının döviz kurundaki oynaklık nedeniyle çok sık değişimini önlemek amacıyla, akaryakıt fiyatlarındaki artışların özel tüketim vergisinden otomatik bir şekilde karşılanması suretiyle karşılanarak akaryakıtın pompa fiyatının sabit kalmasını sağlamaya yönelik bir sistemdir. Örneğin benzin fiyatı 30 kuruş arttığında, benzindeki ÖTV 30 kuruş indirilmek suretiyle benzinin pompa fiyatı sabit tutulmaktadır.

Ancak, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV gelirlerinin toplam vergi gelirleri içindeki yeri dikkate alındığında artan akaryakıt fiyatlarının sürekli olarak ÖTV ile karşılanması güçtür. Bu nedenle, zaman zaman eşel mobil sistemi nedeniyle uğranılan vergi kaybını telafi etmeye yönelik yüksek ÖTV ayarlamaları yapılabilmektedir. Böylece akaryakıtta eşel mobil sistemi kısa süre içinde muhtemel fiyat dalgalanmalarının önüne geçme fonksiyonu ifa etmiş olmaktadır.

Etiketler:   Motorin indirim


0 Yorum

Yorum Yaz