NATO'dan Türkiye S-400 uyarısı: İlişkileri etkileyebilir

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400'lerin Sinop'ta denendiği haberleri üzerine NATO'dan da açıklama geldi. NATO'dan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin S-400'lerle ilgili yaptığı bir test ilişkileri etkileyebilir" denildi.

NATO'dan Türkiye S-400 uyarısı: İlişkileri etkileyebilir
18 Eki 2020 14:06:42

Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerinin Sinop'ta denediğine ilişkin haberler üzerine ABD'nin ardından NATO'dan da açıklama geldi. Açıklamada, “Sistem, müttefiklerin uçak filosu sistemine risk oluşturabilir ve NATO müttefikleri arasında ilişkileri etkileyebilir" denildi. NATO, "S-400, NATO'nun hava ve füze savunma sistemlerine entegre edilemez" dedi. 

ABD'nin ardından NATO'dan da Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemleri dinlediğine dair açıklama yapıldı. E-posta üzerinden yapılan açıklamada, "Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili yaptığı denemeler doğruysa, üzücü olur. Türkiye'nin alternatif çözümler bulmak için müttefikleriyle çalışması önemlidir" ifadeleri yer aldı. 

Açıklama şöyle devam etti:

"Sistem, müttefiklerinin uçak filosu sistemine risk oluşturabilir ve NATO müttefikleri arasında ilişkileri etkileyebilir. Bu Türkiye'nin ulusal bir kararı fakat S-400, NATO'nun hava ve füze savunma sistemlerine entegre edilemez" 

S-400'LER TESTİ BAŞARIYLA TAMAMLADI

Sinop'ta test atışlarını başarıyla tamamlayan S-400 hava savunma sistemini taşıyan askeri araçlar Ankara'ya dönerken Samsun'dan geçiş yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait S-400'ler Ankara'dan yola çıkarak 6 ve 7 Ekim'de Samsun’dan geniş güvenlik önlemleri altında geçip Sinop'a ulaşmıştı. Sinop'ta test atışlarını başarılı bir şekilde tamamlayan S-400'ler, Ankara'da konuşlandırılmak üzere yola çıktı. S-400'leri taşıyan askeri araçlar Samsun'da görüntülendi. Samsun Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri ile Şehiriçi Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri de S-400'ü taşıyan askeri araçlara eskortluk yaptı. Jandarma sorumluluk alanlarında ise jandarma ekipleri gerekli güvenlik önlemlerini aldılar.

ABD'DE TÜRKİYE'Yİ TEDİT ETMİŞTİ: CİDDİ SONUÇLARI OLACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz gün Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini test etmesinin ardından yaptığı açıklamada sistemin aktive edilmesi halinde Türkiye'ye "potansiyel ciddi sonuçları" olacağı uyarısını yapmıştı.

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400'ler yaklaşık üç hafta önce test atışları için Sinop'a gönderilmişti. Bugün füze atış testleri yapılan S-400'lerle alakalı ABD'den tehditvari bir açıklama gelmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, S-400 gibi Rus askeri sistemlerinin satın alınmasının kabul edilemez olduğu bildirilmişti. Açıklamada, Türkiye ile güvenlik ilişkileri bakımından S-400 hava savunma sisteminin kullanılmasının "potansiyel ciddi sonuçları" olacağı ikazında bulunulmuştu.

"TÜRKİYE'Yİ SERT BİR ŞEKİLDE KINAYACAĞIZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus'un yaptığı açıklamada, "S-400 sisteminin test edildiği doğrulanırsa Türkiye'yi, NATO müttefiki ve ABD'nin stratejik ortağı olarak sorumluluklarına aykırı davranması nedeniyle sert bir şekilde kınayacağız" denilmişti.

Türkiye Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini bugün Karadeniz'de test etmişti. Sinop'ta kaydedilen bir videoda füze ateşlendikten sonra gökyüzünde dumanların görülmüştü.

ABD DAHA ÖNCE DE UYARMIŞTI

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın almasına karşı çıkan Amerika Birleşik Devletleri, bu sistemin NATO sistemleriyle uygun olmadığını gerekçe göstererek Ankara'yı daha önce de pek çok kez uyarmıştı.

Türkiye'nin S-400'lerden vazgeçmemesinin ardından ABD, Türkiye'yi F-35 savaş uçakları programından çıkarmış ve Türkiye'yi S-400'leri aktive etmesi halinde yaptırımlarla tehdit etmişti. Senato'da kabul edilen yaptırım kararı, ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasını bekliyor.

TEST ATIŞI SİNOP'TA YAPILMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde Sinop'a gönderilen S-400 hava savunma sistemlerinin bugün test edileceği öne sürülmüştü. Sinop'tan gelen ilk görüntülerde test atışının yapıldığı iddia edildi.

S-400 hava savunma sistemi geçtiğimiz günlerde konvoy halinde Sinop'a sevk edilmişti.

SİNOP HAVA SAHASI KAPATILDI

Türkiye, yayımladığı NOTAM (Havacılara Bilgi Notu) ile Sinop hava sahasının atış eğitimi gerekçesiyle 16-17 Ekim arası trafiğe kapalı olacağı hususunda bilgilendirmede bulunmuştu.

Reuters'ın haberine gçre NOTAM'da, Sinop hava sahası için irtifa sınırlaması 200 bin feet olarak verilirken, "Füze atışı yapılacaktır" ifadesi de bulunuyor.

Yetkililer, geçtiğimiz günlerde Karadeniz'in Sinop bölgesi için biri atış eğitimi, diğer ikisi ise askeri eğitim olmak üzere üç tane NAVTEX de ilan etmişti.

Türkiye ile ABD arasında krize neden olan S-400 hava savunma sistemleri 10 gün önce test için Sinop'a getirilmişti.

2.5 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA İMZALANDI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 15 Ocak tarihindeki TSK'nın Rus yapımı S-400 sistemlerini vazifeye hazır duruma getirmek için çalışmaların devam ettiğini söylemişti. Türkiye ve Rusya Eylül 2017 tarihinde 2.5 milyar dolar tutarında S-400 tedarik anlaşması imzalamıştı. İlk parti teslimatları Haziran 2019 tarihinde havadan nakliyat yoluyla yapılmıştı.

Geçen sene başta ABD ve AB ülkelerinin tepkisini çeken Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin alınmasının ardından Ankara-Washington hattında gerilim artmış ve ABD, Türkiye'yi F-35 savaş jeti programından çıkarmıştı. Ancak ABD, Türkiye'nin 2020'ye dek F-35 parçası üretmeye devam edeceğini de açıklamıştı. ABD o dönemde Türkiye'nin Rus yapımı S-400'leri kurması halinde yaptırım uygulanabileceğini de belirtmişti.

DÜNYADAKİ EN İYİ SİSTEMLERDEN

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak bilinen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek için tasarlandı.

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri imha edebiliyor.

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.



0 Yorum

Yorum Yaz