ODTÜ’den "uzaktan eğitim" kararı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Covid-19 salgını nedeniyle önümüzdeki öğretim yılında eğitimin nasıl yapılacağına ilişkin öğretim üyeleri ve öğrencilerle anket düzenledi. Buna göre, en kalabalık fakültelerden biri olan İnşaat Mühendisliği bölümü yeni dönemi uzaktan eğitimle sürdürecek.

ODTÜ’den "uzaktan eğitim" kararı
20 Ağu 2020 15:30:47

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Covid-19 salgınından kaynaklı 2020-2021 öğretim döneminde eğitimin nasıl yürütüleceğine ilişkin kararı üniversitelere bırakmasının ardından ODTÜ’de de fakülte yönetimleri harekete geçti. ODTÜ’de öğretim üyeleri ve öğrencilerle yeni döneme ilişkin anket gerçekleştirildi. Ankette “Hangisini tercih ediyorsunuz? Online mı, sınıfta mı” sorusunun yanında, derslerin online ama sınavların ve bazı labaratuvar derslerinin okulda yapılmasını öngören “hibrit sistem” hakkında sorular yer aldı.

İLK KARAR GELDİ

Edinilen bilgiye göre, ODTÜ’de birçok bölümde öğretim üyeleri ve öğrenciler yüz yüze eğitimin tehlikeli olduğunu savundu. Bu kapsamda önümüzdeki öğretim yılında eğitime online olarak devam etme kararını ilk olarak İnşaat Mühendisliği’nden geldi. Yapılan anket sonucuna göre, öğretim üyeleri, az sayıda öğrenciyle yüzyüze yapılacak ve aynı dersi online aktaracak hibrit sistemi de reddetti. Öğretim üyeleri, yazılı yapılacak sınavlar için öğrencilerin şehir gelmelerini sakıncalı buldu.

ŞEHİR DIŞI VE KONAKLAMA SORUN

Aynı anketi yanıtlayan ögrencilerin üçte biri dersleri her türlü riske rağmen sınıfta almak isterken, üçte ikisi uzaktan eğitim almak istedi. Ögrencilerin çoğunluğu sınav haftasının seyretilmiş sınıflarda olmasını istedi. Burada sınavlara gelenlerin hastalık kapma riski ve şehir dışından gelenlerin konaklama sorunları gündeme geldi.

ORTAK ALANLAR RİSKLİ

Bölüm yönetimi, ODTÜ’deki ortak alanlar olan yemekhane, yurtlar, toplu taşıma, sınıfların havalandırma yetersizliğini de işaret ederek, öğretim üyelerinin büyük kısmının yaş ortalamasının yüksek olması nedeniyle uzaktan eğitime devam etme kararı aldı. Öte yandan öğretim üyesi ve öğrencilere hibrit sistemde sınav haftası altyapı yetersizliği olduğu, online sınavlar ile ilgili önemli sorunlar yaşandığı ve dönem icinde yüzyüze sınav haftasıya büyük kalabalıkları bir araya getirmenin büyük tehlike olduğu bildirildi.

Anket sonuçlarını değerlendiren bölümlerin tek tek konu hakkında karar vereceği öğrenilirken ODTÜ yönetimi ise henüz ortak bir karar olmadığını savundu. Üniversite yönetiminin açıklamasında “Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin 2020-2021 Akademik Yılı Güz döneminde eğitim öğretimin sürdürülmesine yönelik en uygun yöntemin kararlaştırılması amacıyla yapılan çalışmalar devam etmekte; bu konuda üniversite yönetimi ve bölümler nezdinde görüşmeler sürmektedir. Konu ile ilgili henüz alınmış kesin bir karar bulunmamakt olup; görüşmeler sonunda kesinleştirilecek yöntem ve ayrıntılar en hızlı şekilde tüm iç ve dış paydaşların bilgisine sunulacaktır” ifadeleri yer aldı.



0 Yorum

Yorum Yaz