Özbekistan'da yönetimi eleştiren kişilere baskılar artıyor

Özbekistan’da blog yazarlarına yönelik kısıtlamalar devam ediyor.

Özbekistan'da yönetimi eleştiren kişilere baskılar artıyor
10 Şub 2022 09:58:58

Özbekistan’da blog yazarlarına yönelik kısıtlamalar devam ediyor. Kazakistan’da meydana gelen olaylardan sonra gelişmelerle ilgili haber yapmaya çalışan Özbekistanlı blogcular, gazeteciler ve düzenli sosyal medya kullanıcıları, Özbekistan İçişleri organlarınca sorguya tabi tutuluyor.

Harezm bölgesinin Hazarasp ilçesine bağlı Buston köyünde yaşayan blog yazarı Sobirjon Boboniyozov, Özbekistan’ın ilk cumhurbaşkanı İslam Kerimov’a ve devlet başkanı Şevket Mirziyoyev’e hakaret suçundan gözaltına alındı.

Hazarasp Bölge Ceza Davaları Mahkemesi, 3 Şubat 2022 tarihinde Özbekistan’ın ilk cumhurbaşkanı İslam Kerimov’a ve devlet başkanı Şevket Mirziyoyev’e hakaret ettiği öne sürülen blog yazarı Sobirjon Boboniyozov’u üç yıl hapis cezasına çarptırdı.

Dosyada geçen bilgilere göre, 31 yaşındaki blog yazarı, eski Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un imajını ve şu anki başkanının imajını itibarsızlaştıran saldırgan videoları doğrudan yayımladığı Telegram grubu Blogcular Derneği’nin bir üyesi olduğunu belirtti.

Cizzak Savcılığı, blog yazarı ile ilgili, “Cumhurbaşkanı liderliğinde gerçekleştirilen reformları kamuoyuna yanlış yorumladı, cumhurbaşkanına hakaret etti ve devlet başkanının imajını aşağılayan ve itibarını zedeleyen bilgiler yayarak iftira attı.” ifadesini kullandı.

Akıl hastanesine gönderiliyorlar

Özbekistan makamları, Kalonov’u ve diğer blog yazarlarıyla birlikte gazetecileri “akıl hastası” olarak kabul etti. Sonuç olarak, blogcu Semerkant’taki 1 No’lu psikiyatri hastanesine zorunlu tedavi için gönderildi.

Geçen yıl Nisan ayında Devlet Güvenlik Servisi’nin Cizzak bölge departmanının, sosyal medyadaki eleştirel konuşmalarıyla tanınan Cizzak blog yazarı Valicon Kalonov’a karşı Özbekistan Ceza Kanunu’nun 158. maddesinin 3. bölümü uyarınca ceza davası açılmıştı.

Almanya merkezli insan hakları grubu Özbek Forum, 21 Eylül 2021’de “Özbekistan’da Cezalandırıcı Psikiyatri – Aktivist Seslerin Susturulması” başlıklı bir rapor yayınlayarak, Özbekistan’daki aktivistlerin, onları susturmak için bir psikiyatri hastanesine zorla yerleştirildiklerini öne sürülmüştü.

Uluslararası basını koruma örgütleri, Özbekistan Ceza Kanununda yapılan değişikliklerin ifade ve basın özgürlüğünü kısıtladığını defalarca dile getirdiler. Ekim 2021’de ikinci dönem için yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoev, daha önce yerli ve yabancı blog yazarlarıyla yaptığı bir toplantıda gazetecileri ve blog yazarlarını her zaman destekleyeceğine söz vermişti.



0 Yorum

Yorum Yaz