Rusya: Ukrayna ile barış müzakerelerine hazırız

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat'ta başlattığı askeri operasyon ikinci gününde. Gelişmeler Kısa Dalga'nın canlı anlatım sayfasında...

Rusya: Ukrayna ile barış müzakerelerine hazırız
25 Şub 2022 16:28:47

krayna savaşı Rusya Devlet Başkanı Putin'in dün sabah yaptığı açıklamayla başladı.  oUkrayna ordusu Rus tanklarının sınır geçtiğini açıklarken başta ABD olmak üzere dünyadan Rusya'ya tepki yağdı.

Askeri operasyonun 2. gününde yaşanan gelişmeler şöyle:

16.01 / 
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Rusya'nın Ukrayna ile barış müzakerelerine hazır olduğunu açıkladı. Peskov Moskova'nın Belarus'un başkenti Minsk'e bir heyet göndermeye hazır olduğunu belirtti.

15.52 / 
İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Ukrayna lideri Zelenskiy'e insani yardım teklifinde bulundu.

Bennett'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Bennett ile Zelenskiy arasında yapılan telefon görüşmesine ilişkin "Başbakan Bennett, savaşın bir an önce sona ermesi umudunu yineledi ve bu zor günlerde Ukrayna halkının yanında olduğunu söyledi" ifadelerine yer verildi.

15.15 /
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'yla üst düzey görüşmeler görüşmelere istekli olduğunu söylediği belirtildi. Çin televizyonu CCTV, Putin'in Çin devlet başkanı Şi Cinping ile yaptığı görüşmede "Üst düzey görüşmelere istekliyiz" dediğini duyurdu.

Habere göre Putin Şi ile görüşmesinde, "ABD ile NATO Rusya'nın makul güvenlik endişelerini uzun süre görmezden geldi,  sözlerinden döndü ve Rusya'nın stratejik kırmızı çizgilerine meydan okuyarak, askeri açıdan doğuya doğru ilerlemeye devam ettiler... Rusya, Ukrayna ile üst düzey görüşmeler yapmaya istekli" dedi.


14.47 / Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e müzakere masasına oturmayı teklif etti

Telegram kanalından bir video mesaj paylaşan Zelenski, "Rusya Devlet Başkanı'na bir kez daha seslenmek istiyorum.  İnsanların ölümünü önlemek için müzakere masasına oturalım" dedi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün yaptığı açıklamalarda, Moskova'nın Ukrayna ordusunun silahlarını bırakması koşuluyla müzakereye hazır olduğunu söylemişti.


13.56 / 
Ukrayna Savunma Bakanlığı, 60 yaşın üstündeki kişilerin de silah altına alınacağını duyurdu.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri daha önceki Twitter mesajında yaşa bakılmasızın tüm sivilleri göreve çağırmıştı.

Silahlı Kuvvetler Komutanı’nın “yaş sınırlamasının olmayacağına” ilişkin açıklaması reşit olmayanların da silah altına alınabileceği yorumlarına yol açmıştı.

Ancak Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, yeni bir açıklamayla konuya açıklık getirdi ve yaş sınırlamasının kaldırılmasının 60 yaşın üzerindeki kişilere yönelik olduğunu söyledi.

Açıklamada küçüklerin silah altına alınmasından söz edilmedi.

Reznikov “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Komutanı’yla vardığımız uzlaşma sonrasında fiziki ve ruhsal durumu uygun, düşmana karşı direnecek ve onları yenilgiye uğratacak 60 yaşın üzerindeki kişileri de dahil etmeye karar verdim” dedi.

13.52 /
 Avrupa Futbol Federasyonları Birliği UEFA, Rusya'nın Ukrayna'nın işgali nedeniyle 28 Mayıs'ta St. Petersburg'da oynanması planlanan Şampiyonlar Ligi finalinin Paris'e alındığını açıkladı.

UEFA'nın açıklamasında Ukrayna ve Rusya kulüpleriyle milli takımları arasındaki maçların da tarafsız sahalarda oynanacağı belirtildi.

13.30 / Zelenskiy'nin ofisinden gelen 'Moskova'yla tarafsız statüyü de konuşabiliriz' açıklaması hakkında Kremlin'den yorum geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Kiev'in tarafsız statüyü ele alma istekliliğini not ettik, bunu analiz etmemiz gerekiyor" dedi. Peskov'un "Kiev'den beklentilerimiz aynı, Rusya pozisyonunu kız gibi değiştirmez" demesi dikkat çekti. 

Peskov, bir soru üzerine "Tabii ki Zelenskiy'yi Ukrayna devlet başkanı olarak tanıyoruz" derken, Putin ile Ukrayna liderinin yakın zamanda görüşüp görüşmeyeceği sorusuna da "Bir şey diyemem" yanıtını verdi.

13.16 / Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kimse Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyor" şeklinde konuştu. Ukrayna halkının "bağımsızlığından" yana olduklarını belirten Lavrov, Ukrayna'yı "silahlardan arındırmayı" istediklerini kaydetti. Ukrayna hükümetini eleştiren açıklamalarda da bulunan Lavrov, Rusya'nın mevcut hükümeti demokrat olarak nitelendirme imkanının görmediğini söyledi. Lavrov, Ukrayna'nın nötr bir statüsünü tartışmaya hazır olduğunu söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy'nin yalan söylediğini savundu. 

13.15 / Çin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasına rağmen Rusya'yı kınamaktan kaçınırken, yaptırımlara karşı olduğunu tekrarladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Venbin, "Sorunları çözmek için yaptırımların hiçbir zaman için etkin bir yöntem olmadığını bir kez daha tekrarlamak isterim" dedi. Sözcü, "İlgili tarafların sorunları diyalog ve müzakereler yoluyla çözmesini umuyoruz" ifadesini de sözlerine ekledi.

Rusya'yı eleştiren açıklamalardan da kaçınan Çin hükümeti, ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini belirtirken, Ukrayna meselesini karmaşık ve tarihsel geçmişi olan bir sorun olarak gördüğünü kaydetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Venbin, "Rusya'nın güvenlik konusundaki meşru kaygılarını da anlıyoruz" şeklinde konuştu. 

12.53 / Ukrayna Savunma Bakanlığı, twitter hesabından paylaştığı mesajında tüm sivilleri orduya katılmaya ve Rusya’ya karşı silahlanmaya çağırdı; “yaş sınırlaması yok” açıklaması yapıldı.

Ordu Komutanı Yuri Galushkin’e atfedilen açıklamada, “Bugün Ukrayna’nın her şeye ihtiyacı var. Orduya katılım için gerekli tüm prosedürler kolaylaştırıldı. Sadece kimlik numaranızı ve pasaportunuzu getirin. Yaş sınırlaması da yok”

12.44 / Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, barış istediklerini ve Rusya ile Ukrayna'nın tarafsızlığının da ele alınacağı görüşmelere hazır olduklarını söyledi. Podolyak, "Eğer görüşme mümkünse, yapılmalı. Eğer Moskova'da tarafsız statü konusu da dahil, görüşmek istiyorlarsa, bundan korkmuyoruz. Bu konuda da konuşabilirz" dedi.

12.19 / Kiev'de hükümet binasının yakınında silah sesleri duyuldu.  

12.15 / Rus güçleri Kiev'de ilerlemeye devam ederken, şehirde siren sesleri yeniden duyuldu.

Sabah saatlerinde şehrin kuzeyinden Kiev'e giren Rus tankları, yerel gazeteciler tarafından kameraya alındı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde şehrin kuzeyindeki Obolon mahallesinde Rus tanklarının ilerlediği görülüyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin şehir merkezinin 9 kilometre kuzeyindeki Obolon'a girdiğini doğrulamıştı.

BBC, bu videoların bu sabah Obolon'da kaydedildiğini doğruladı.

11.32 / Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in danışmanı Mykhailo Podolyak, Ukrayna'nın Kiev yakınlarında iki seyir füzesini vurduğunu ve bir Rus uçağını düşürdüğünü açıkladı. Podolyak, Rusya'nın saldırılarının ikinci gününde bankacılık sisteminin işlediğini, ancak ülkenin hava sahasının ve limanlarının kapatıldığını açıkladı. Podolyak, Rusya'nın Kiev'e girerek, Devlet Başkanı Zelenskiy'i öldürmeyi hedeflediğini iddia etti. 

11.20 /
 Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde Rusya'nın sivillere ait 33 yeri bombaladığı belirtildi. Interfax'a konuşan Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi Vadim Denisenko, "Rusya sivil hedefleri vurmadığını söylüyor ama son 24 saat içinde sivillere ait 33 hedef vuruldu" dedi. 

11.02 / Rus Savunma Bakanlığı 118 Ukrayna askeri tesisini tahrip ettiğini açıkladı. Çernobil Nükleer Santrali'ni korumaya yardım etmek için paraşütçülerin bölgeye intikal ettirileceğini belirten Bakanlık, bölgede radyasyon seviyesinin normal olduğunu kaydetti. 

10.48 / Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Rusya'nın uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkartılması ihtimalinin rafa kaldırılmadığını söyledi. Alman ZDF televizyonuna konuşan Asselborn, Rusya'nın Kiev'i bombalamayı sürdürmesi halinde bu ihtimalin tekrar gündeme geleceğini belirtti. Asselborn, yaptırımların Rusya'yı mı Batı'yı mı daha çok etkileyeceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. Lüksemburg Dışişleri Bakanı, AB'nin üzerinde uzlaştığı, finans sektörünü kapsayan yaptırımların da Rusya için çok acı verici olduğunu kaydetti. 

10.37 / Ukrayna ordusu tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, başkent Kiev'in kuzeybatısında Rus güçlerle çatışmalar yaşandığını bildirildi. Ordunun Facebook hesabı üzerinden yapılan açıklamada, "Ukrayna silahlı kuvvetlerine mensup hava birlikleri Dimer ve Ivankiv yerleşim yerlerinde savaşıyor" ifadesi kullanıldı. Dimer Kiev'e yaklaşık 45 kilometre, Ivankiv ise başkente 60 kilometre mesafede bulunuyor. 

10.26 /
 Birleşmiş Milletler (BM) tarafından verilen bilgilere göre, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmaya başlamasının ardından 100 binden fazla kişi ülke içinde çatışmalardan kaçtı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Shabia Mantoo, binlerce kişinin de Ukrayna'dan kaçtığını belirtti. Ukrayna'nın komşularından Moldovalı yetkililer yaklaşık 4 bin Ukraynalı'nın geldiğini teyit etti. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle 5 milyon civarında kişinin evini terk edebileceğini söylemişti. 

10.12 / İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya'nın bütün Ukrayna'yı işgal etmek istediğini ancak Rus ordusunun işgale başladığı ilk günde hedeflerinin hiçbirine ulaşamadığını ifade etti. Wallece, "Rusya'nın 450'den fazla personelini kaybettiğini tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu. 

09.50 / Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Polonyalı mevkidaşı Andrzej Duda ile görüştüğünü belirterek, Doğu Avrupa'daki NATO üyelerinden savunma desteği talep ettiğini ve Rusya'yı görüşme masasına oturtmak için yardım istediğini ifade etti. Zelenskiy, "Savaş karşıtı bir ittifaka ihtiyacımız var" dedi. 

09.30 / Ukrayna'da televizyonlar, başkent Kiev'de, Rusya'nın roketlerle saldırmasının ardından siren seslerinin duyulduğunu aktardı. Yetkililer, halka kendilerini koruyabilecekleri sığınaklara gitme çağrısı yaptı. 

09.20 / 
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı birliklerin Kiev bölgesinde "Rus işgalcilere" karşı güçlü bir direnç gösterdiğini açıkladı. Başkentin kuzeybatısındaki Dimer ve İvankiv bölgelerinde Ukrayna birliklerinin Rus birliklerini durdurduğu bildiriliyor.

09.15 / 
Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Heraşenko Ukrayna birliklerinin başkent Kiev'de bir uçak düşürdüğünü açıkladı. Heraşenko uçağın bir konutun üzerine düştüğünü söyledi.

08.53 / Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Rus saldırılarının devam etmesinin Moskova'ya Batı tarafından uygulanan yaptırımların yetersiz olduğunu gösterdiğini söyledi. Zelenskiy dünyanın Ukrayna'da olanları uzaktan izlemeye devam ettiğini kaydetti.

08.15 / ABD, Ukrayna'daki vatandaşları için yeni bir uyarı yayınladı. ABD'nin Kiev büyükelçiliği yaptığı açıklamada, 'Ukrayna'daki ABD vatandaşları, ticari veya diğer özel kara ulaşım seçeneklerini kullanarak bunu yapmak güvenliyse derhal ayrılmalıdır' denildi.

07.52 / Rus birlikleri, Ukrayna’ya yönelik işgaline üç yönden devam ediyor: Belarus’tan güneye doğru, Kırım’dan kuzeye doğru, Rusya topraklarından da batıya doğru.

Ukrayna ordusu, Rusya’nın Kiev'i kuşatmak ve Karadeniz kıyısı boyunca bir kara koridoru oluşturmak yönünde bir stratejiye sahip olduğunu söylüyor.

Yerel yetkililer, yakınlardaki Konotop kentinin kuşatıldığını ve Rus birliklerinin batıya, Kiev'e doğru yola çıktığını bildirdi.

Ukrayna ordusu, 60 Rus taburunun Ukrayna'ya girdiğini belirttirken, çok sayıda Rus tankının yanı sıra helikopter ve savaş uçağının da imha edildiğini aktardı.

07:00 / Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada "Kiev'e korkunç roket saldırıları yapılıyor. Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941'de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin'i durdurun. Rusya'yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya'yı her yerden atın" ifadelerini kullandı.

06.40 / Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştüğünü söyledi.

AB liderler zirvesiGörüşmeyi yapmasının Putin’e ulaşamayan Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy tarafından talep edildiğini belirten Macron, Putin’den askeri operasyonları sonlandırmasını istediğini dile getirdi. Brüksel’deki AB zirvesi sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Macron, görüşmenin “açık sözlü, direkt ve hızlı” olduğunu belirtti. Macron ayrıca, Putin’den Zelenskiy ile de görüşmesini talep ettiğini ifade etti.


05.30 / Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Herashchenko "Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırılar yeniden başladı. İki güçlü patlama duydum" dedi.

05.15 /  Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın Çernobil nükleer santralinin nükleer atık depolama tesisi personelini rehin tuttuğuna ilişkin "güvenilir" raporların ardından ABD'nin Rusya'yı kınadığını kaydetti. Sözcü Psaki, "ükleer atık tesislerini bakımını sağlamak ve korumak için gereken rutin kamu hizmeti çabalarını sona erdirebilecek bu yasadışı ve tehlikeli rehin alma, açıkçası inanılmaz derecede korkutucu ve büyük ölçüde endişe vericidir. Bunu kınıyor ve serbest bırakılmalarını talep ediyoruz" ifadelerini kaydetti.

04.35 / Rusya sınırına 30 kilometre uzaklıktaki Sumi kentinde de operasyonlarını sürdüren Rusya i  kentte karşısında güçlü bir Ukrayna direnişi buldu.Kent sokaklarında çatışan Rus ve Ukraynalı askerler, birbirine aralıksız ateş açtı. Kentte hala çatışmalar devam ediyor.

04.00 Ukrayna'nın Kharkiv kentinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi metroya sığındı. Amerikan Washington Post Gazetesi, peronlarda ve metroların içinde bekleyen insanların görüntülerini yayınladı.


01.56 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna yönelik saldırılarının ilk gününde 137 kişinin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

01.15 Zelenski, Ukrayna'da genel seferberlik ilan edilmesine yönelik kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre, ülkenin Donetsk ve Luhansk kentleri haricindeki tüm kentlerinde genel seferberlik ilan edildi. Seferberlik kapsamında askerlik için çağırılanların, belirtilen toplanma noktasında birliklerine katılacağı belirtilirken, askeri birimler tarafından seferberlik kaydı yapılan kişilerin yeteneklerine göre askeri birimlerde görevlendirileceği ifade edildi. Bölge, il ve ilçe yönetim başkanlarının ise, sağlık kuruluşlarının oluşturulmasını ve işleyişini sağlayacağı bildirildi. Zelenski’nin imzaladığı kararnamenin 90 gün boyunca geçerli olacağı duyuruldu.

UKRAYNA'DA 18-60 YAŞ ARASINDAKİ ERKEKLERİN ÜLKEDEN AYRILMASINA İZİN VERMEYECEK

00.30 Ukrayna'nın batısında, Polonya sınırında yer alan Lviv kentinin Gümrük Başkanı Daniil Menshikov yaptığı açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetim kurallarını hatırlatarak, “Sıkıyönetim nedeniyle 18-60 yaş arası erkeklerin ülkemiz dışına çıkmasına izin verilmeyecektir. Lütfen panik yapmayın ve izinsiz sınırları geçmeyin” dedi.

Etiketler:   Rusya Ukrayna


0 Yorum

Yorum Yaz