Rusya-Ukrayna krizinde son gelişmeler

Rusya Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerine "barış gücü" gönderme talimatı verdi.

Rusya-Ukrayna krizinde son gelişmeler
22 Şub 2022 11:15:00

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne Rusya tarafından tanınan Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerine "barış gücü" gönderme talimatı verdi.

Beşer maddeden oluşan kararnamelerde, Putin'in Rusya Silahlı Kuvvetlerine Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinde "barışın korunması" için faaliyetlerde bulunması talimatını verdiği belirtildi.

Ayrıca, Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığına da Donetsk ve Lugansk tarafları ile diplomatik ilişkilerin sağlanması konusunda anlaşmaların yapılması talimatını verdi.

Söz konusu kararnamelerin, imzalandığı tarihte yürürlüğe girdiği kaydedildi.

Reuters'in son dakika geçtiği haberde ise Rus tanklarının Donetsk'te konuşlandığı belirtildi. 

2 UKRAYNALI ASKER ÖLDÜRÜLDÜ, 12 YARALI

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, iki Ukraynalı asker bir gecede bombalanarak öldürüldü, 12 asker de yaralandı.

ZELENSKI: TOPRAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'yı barış görüşmelerini "berbat etmekle" suçladı ve Kiev'in topraklarından vazgeçmeyeceğini ifade etti.

BM: SON DERECE ENDİŞELİYİZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanımasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Ukrayna gündemi ile toplandı.

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna ve Rusya arasında gelinen noktanın son derece tehlikeli olduğu uyarısı yaparak, büyük çatışma riski taşıyan gelişmelerin ne pahasına olursa olsun önlenmesi gerektiği çağrısında bulundu.

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Ukrayna'nın çağrısı ile acil toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde, bölgedeki tehlikeli gelişmelerden çok büyük endişe duyduklarını aktardı.

DiCarlo, "Önümüzdeki saatler ve günler kritik olacak. Büyük çatışma riski gerçektir ve ne pahasına olursa olsun önlenmesi gerekir." diye konuştu.

Rusya'nın "barış misyonu" adı altında doğu Ukrayna’ya asker gönderdiği haberlerinden dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirten DiCarlo, ateşkes ihlalleri ile bölgedeki sivillerin zarar gördüğünü kaydetti.

DiCarlo, son gelişmelerin mevcut müzakerelere olası sonuçları konusunda son derece endişeli olduklarını tekrarlayarak, gelinen noktada bölgesel güvenlik sorunları için taraflar arasında diyaloğu sürdürmenin daha da önemli olduğunun altını çizdi. 

ABD UKRAYNA'DAKİ İKİ BÖLGEYE TİCARİ FAALİYETİ YASAKLADI

ABD Başkanı Biden öte yandan Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile ABD'li kişi ve kurumların tüm ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden "Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü zedelemek için yürüttüğü faaliyetlere karşılık belirli kişilerin mal varlıklarının dondurulması ve belirli işlerin yasaklanması" başlıklı bir kararname imzaladı.

Söz konusu kararname ile Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı Donesk ve Lugansk halk cumhuriyetlerine yatırım yapılması, bu bölgelerden ABD'ye doğrudan ya da dolaylı yollarla ithalat ya da ihracat yapılması yasaklandı.

BIDEN: KIEV YÖNETİMİNE TAM DESTEK VERİYORUZ

ABD Başkanı Biden, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki bağımsızlık yanlısı yönetimleri tanıma kararına ilişkin, ABD'nin Kiev yönetimine tam destek verdiğini dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de söz konusu kararı "Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne açık bir saldırı" olarak değerlendirdi.

Putin'in Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararını şiddetle kınadıklarını söyleyen Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik daha ileri bir "işgal" adımına yaptırımlarla verecekleri "güçlü" karşılığa ilişkin Zelenskiy'i bilgilendirdi ve Kiev yönetimine tam destek verdiğini dile getirdi.

'SINIR İHLALİ YAPAN 5 SABOTAJCI ÖLDÜRÜLDÜ'

Rusya Güney Askeri Bölgesi Komutanlığından yapılan açıklamada, Rostov bölgesinde Ukrayna’dan gelen sabotajcı-istihbaratçı grubun 5 mensubunun öldürüldüğü öne sürüldü. Ukrayna’nın yanıtında ise bölgeye sabotajcı gönderilmediği ve sınır kontrol noktasına saldırılmadığı iddia edildi.

Etiketler:   Rusya Ukrayna


0 Yorum

Yorum Yaz