Şam ile Halep arasında 8 yıl aradan sonra ilk uçak seferi yapıldı

Şam ile Halep arasında 8 yıl aradan sonra ilk uçak seferi yapıldı
19 Şub 2020 18:58:42

Suriye'nin kuzeyindeki İdlib'de çatışmalar devam ederken, başkent Şam ile Halep arasında 2012 yılından sonra ilk kez ticari uçuş yapıldı. Şam'dan resmi yetkililer ve gazetecilerle havalanan yolcu uçağı, Halep'e teker koyarak 8 yıl sonra bir ilki gerçekleştirdi.

Suriye'de ordu güçlerinin Halep ile Şam'ı birbirine bağlayan M5 karayolunu geri almasının ardından önemli bir sembolik adım atıldı. Şam'dan aldığı devlet yetkileri ve gazetecileri taşıyan yolcu uçağı Halep kentine indi. Böylece iki kent arasında 2012'den beri durmuş olan yolcu uçağı seferleri yeniden başladı. İki kenti bağlayan M5 karayolunun da onarım çalışmalarının ardından önümüzdeki günlerde ulaşıma açılacağı açıklandı.

Rusya'nın desteğini alan Suriye ordusu son günlerde Halep'te büyük ilerleme kaydetti. Son alınan bölgelerle Halep kenti muhaliflerin atış menzilinden çıktı. Başta İdlib olmak üzere kuzeye doğru saldırılarını sürdüren Şam yönetimi, M5 karayolunda da kontrolü devraldı. İlerleme nedeniyle Türkiye'nin kurduğu bazı gözlem noktaları Suriye yönetiminin kontrolüne geçen bölgede kaldı.

Türkiye, Esad yönetimine gözlem noktalarının gerisine çekilmesi için Şubat ayı sonuna kadar süre tanıdı. Ancak Şam yönetimi operasyonlarının süreceğini açıklarken, Türkiye ve Rusya arasında yapılan müzakerelerden de sonuç çıkmadı.



0 Yorum

Yorum Yaz