Sosyal Ağlara Denetim Düzenlemesi

Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında hazırlanan torba yasa teklifine dijital ortamda kullanılan platformlarla ilgili bazı düzenlemeler de eklendi.

Sosyal Ağlara Denetim Düzenlemesi
09 Nis 2020 10:56:42

Bu kapsamda, “sosyal ağ sağlayıcılara" gerekli şartları yerine getirmemeleri halinde, "erişimi sınırlama" ya da "yavaşlatma" gibi cezalar getirilmesi gündemde.

Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında hazırlanan yasa taslağının son bölümünde internet ortamıyla ilgili düzenlemeler dikkat çekiyor. Bu bölümde "sosyal ağ sağlayıcı” kavramı gündeme getiriliyor.

"Sosyal ağ sağlayıcı" kavramı, “sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, konum gibi verileri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler” olarak tanımlanıyor.


"Sesli paylaşımların yapıldığı Whatsapp kapsam dahilinde"

Türkiye’de yaygın şekilde kullanılan Twitter, Facebook, Instagram ve YouTube'un yanı sıra, sesli paylaşımların da yapılabildiği Whatsapp, Telegram gibi mecralar da kapsam dahilinde kabul edilecek.

Hatta Corona salgını sebebiyle son dönemde görüntülü toplantılar için kullanılan Zoom gibi uygulamalar da bu kapsamda yorumlanabilecek. Skype uygulaması da sosyal ağ sağlayıcı tanımına giriyor.


"Günlük erişimi 1 milyonu aşanlar temsilci belirleyecek"

Buna göre, Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılar, Türkiye'de en az bir kişiyi temsilci olarak belirleyecek ve bunu ilgili makamlara bildirecek.

Bu yetkili kişi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve diğer makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim ya da taleplerin gereğinin yerine getirilmesi ve şahıslar tarafından yapılacak başvuruların cevaplandırılmasından sorumlu olacak.

Sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye’deki yetkili temsilcisinin iletişim bilgilerini internet sitesinde “kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilir bir şekilde” paylaşacak.


"Yavaşlatma" veya "erişimi kısıtlama" cezaları gündemde

Türkiye’de 1 milyondan fazla kullanıcıya erişen mecralar, bu şartları yerine getirmezlerse, internetteki erişilebilirlikleri sınırlandırılacak ya da yavaşlatılacak. ​

Türkiye'de temsilci belirlemeyenlerin ilk aşamada internet trafiği bant genişliği yarı yarıya azaltılacak. Yine temsilci atanmaması halinde ise bant genişliği yüzde 95 oranında düşürülecek.



0 Yorum

Yorum Yaz