Subhanallah | "Dağları da birer kazık yapmadık mı?ayetinin mucizesi

Rabbimizin insanoğluna sunmuş olduğu nimetlerden bir tanesi de dağlardır.Dağlar, adeta dünyanın kuşakları gibidirler. Dağların dünyanın dönüşünde dengeleme ve balans görevlerini üstlenmelerinin yanında bir diğer görevleri daha var ki o da dünyanın kazıkları gibi olmasıdır.

Subhanallah | "Dağları da birer kazık yapmadık mı?ayetinin mucizesi
24 Kas 2017 15:23:02

“Dağları da birer kazık kılmadık mı?”

Rabbimiz konu ile ilgili olarak Gâşiye suresinde “Bakmıyorlar mı dağlara, nasıl dikilmiş?” ve yine Nebe suresinde ise “Dağları da birer kazık kılmadık mı?” buyurmaktadır.

Dağların kazık görevi görmesi iki şekilde olmaktadır:

Birincisi; bazı tek volkanik dağlar vardır ki bunlar genellikle dünyayı meydana getiren levha parçalarının birleşim noktasında yani fay hatlarında oluşmuşlardır. Bu dağın orada olması levhalar arası bir perçinleme görevi görmektedir. Ülkemizdeki Erciyes dağı böyle bir perçin görevi görmekte olup aslında Ecemiş fayının hareketini nispeten sınırlamaktadır.

İkincisi; dünyamızın iç kısmındaki kızgın magmanın yeryüzüne ulaşarak o kısımda bir balans dengesi oluşturması ve sıvı halde dengesizlik oluşturacak olan magmanın yeryüzüne ulaşarak bir kazık gibi denge unsuru olmasını temsil eder. Ülkemizde bu görevi üstlenmiş olan volkanik dağların (Ağrı, Nemrut, Süphan, Karacadağ vb gibi) sayısı oldukça fazladır.

-Rabbimiz bir başka ayette ise: “O, gökleri direksiz yarattı, onları görüyorsunuz. Yeryüzüne de sizi çalkalar diye ağır baskılar (sabit ve büyük dağlar) bıraktı ve orada her bir hayvandan yarattı.” buyurarak bizleri dağların yaratılışı ile ilgili olarak tefekküre sevk etmektedir.

Dağların Kazık Gibi Olmasının Başka Bir Manası

Dağların kazıklar gibi olmasının bir manası da her dağın aynı zamanda bir kök kısmının olmasıdır. Dağların yeryüzündeki görüntülerinin yaklaşık 11 kat daha fazlası magmanın içerisinde kazık gibi çakılmış durumdadır. Yaklaşık 8.848 m. (9 km) yüksekliğindeki Himalaya Dağları’nın kök kısmı yaklaşık olara 125 km. dir. Rabbimiz “Bakmıyorlar mı dağlara, nasıl dikilmiş?” ayeti dağların yer yüzündeki görüntülerini ifade ettiği gibi aynı zamanda kök kısımlarını da ifade etmektedir (Şekil 2).

Dünyanın sarsılmasını önleyen bir özellik de dağların böyle kök kısımlarının olmasıdır.

İşte insan, bu mükemmel nizamı gördüğü zaman şunu söylüyor: “Rabbimiz, ne kadar güzel yaratıyor ve ne kadar güzel kanunlar koyuyor.” Rabbimizin yaratmasında hep bir mükemmellik var. Rabbim tefekkür edebilmeyi hepimize nasip eylesin…

Yazının tamamını okumak için tıklayınız;

Dünyanın Dengesini sağlayan DAĞLAR 

Dağların sıradan bir yeryüzü çıkıntısı olarak algılandığı dönemde, dağların yeryüzündeki dengeyi sağlayıcı özelliğine ve gözle görülmeyen köküne işaret eden Kuran, her konuda olduğu gibi bu konuda da bizi kendine hayran bırakmaktadır.

 

 

Etiketler:   dağlar


0 Yorum

Yorum Yaz