Terleme Neden Olur? Terleme Hakkında Merak Edilenler

İnsan vücudu bazen aşırı ısınabilir veya tam tersi aşırı soğuyabilir. Böyle bir durumda ter bezleri hemen devreye girer. Vücut ısısını dengelemeye çalışan ter bezleri; üre, tuz, yağ, bol miktarda su ve bazı minerallerden oluşan bir sıvı üretir. Bu sıvı üretildiğinde vücuttan dışarı atılır ve vücudun aşırı ısınıp soğumasına engel olunur.

Terleme Neden Olur? Terleme Hakkında Merak Edilenler
11 Ağu 2021 20:33:27

Terleme, yaşlılık çağında biraz azalır ancak hayat boyu aynı şekilde döngüsüne devam eder. Terlemenin spor yaparken büyük faydaları vardır. Bu aşamada herkesin aklına “Çok terlemek yağ yakar mı?” veya “Saunada terlemek zayıflatır mı?” gibi sorular gelebilir. Ancak bu tarz bilgilerin bilimsel açıdan pek doğruluğu yoktur. Özellikle, hiç hareket etmeden, yalnızca özel kıyafetler kullanarak veya sıcak ortamlarda bulunarak vücudu terletmek vücuda bazı zararlar verebilir. Bu nedenle terlemenin faydalı şekilde olması için, yani terlemenin faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için hareket edilmeli, uygun kıyafetler giyilmelidir.

1-Hareket ederek toksinlerden, üreden ve hastalıktan kurtulun

Vücut için zararlı olan bazı maddeler, vücudun doğal çalışma prensibiyle belirli sürelerde atılırlar ancak spor yaparak terlediğinizde toksinler ve üre vücuttan daha hızlı atılır. Terleme, ağır ve kronik hastalıklardan kurtulmada elbette bir çözüm değildir ancak hafif bir soğuk algınlığı gibi, kişiyi çok fazla etkilemeyecek hastalıklarla mücadelede önemli bir yardımcıdır. Kişilerin metabolizmasına göre değişmekle birlikte gün içerisinde terleme yoluyla zararlı maddelerin %30’u vücuttan atılır. Bu oran %25’ten %35’e kadar değişebilir.

2-Kalbinizin Dostu

Vücudunuzun her bölgesine fayda sağlayan terleme kalp dostu olarak da bilinir. Kalp ve damar hastalıkları oluşma riskini azalttığı bilimsel olarak bilinen terleme, uzun vadede sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayabilir.

3-Gözeneklerinizin Çalışmasını Sağlar

Düzenli olarak spor yapmak veya hareket etmek vücudunuzun rutin şekilde terlemesini sağlar. Bu sayede gözenekleriniz tıkanmaz, daima açık kalır. Terlerken yalnızca ıslanmış gördüğünüz bölgelerden değil, tüm vücuttan sıvı atılır. Böylece cildinizin her bölgesi temizlenir ve gözenekler daha iyi çalışır. Yani terleme, bölgesel olarak vücudunuza ve cildinize antrenman yaptırır. Bu sayede cildi baştan aşağı canlı tutmak için spor anında terlemekten asla kaçınmayın.

4-Terleme Mikropların da Düşmanı

Terleme, vücudunuz için bir dezenfektan görevi görür. Ter içerisinde yer alan bazı maddeler, vücudunuza tutunmuş olan mikropları ve bakterileri temizler. Böylece vücudunuzun içinde bulunan zararlı maddelerin yanı sıra derinizde yer alan maddeler de terle birlikte vücuttan atılır.

5- Vücudunuzun Sıvı Dengesini Korur

Çok az terlemek vücudunuzda bazı maddelerin birikmesine neden olur. Çok fazla terlemek ise çok fazla sıvı kaybına sebebiyet verebilir. Düzenli ve dengeli terlemek vücudunuzdaki sıvının bir döngü içerisinde olmasını sağlar. Bu süreçte vücudunuzdan kaybettiğiniz suyu vücudunuza eklemeniz gerekir. Böylece vücudunuzda sıvı dengesi sağlanır.

6)   Saç Diplerinize Fayda Sağlar

Vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi, saç diplerinde oluşan terleme de faydalıdır. Terleme sayesinde saç diplerinizdeki gözenekler düzgün bir şekilde çalışır ve saç kökleriniz rahatlar. Açık gözenekli ve sağlıklı köklere sahip saç derisi, canlı bir görünümü destekler ancak ter içindeki bazı maddeler uzun süre saç dibinde kaldığında saçlarınıza olumsuz etki edebilir. Bu nedenle antrenman sonrasında teriniz kuruduğunda duş almalı, terdeki tuzu saç dibinizde bırakmamaya dikkat etmelisiniz.

7- Alzheimer riskini terlemeyle azaltabilirsiniz

Alzheimer hastalığının belirli bir tedavisi olmamasına karşın etkilerini ve oluşma riskini azaltmak sizin elinizde. Terlemenin ağır metalleri vücuttan atması, rahatlama sağlaması ve vücudu ideal düzende tutmaya yardımcı olması sayesinde alzheimer riski de azalma gösterir. Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre haftada bir kez saunada düzenli olarak terleyen insanlarda alzheimer görülme riski %65 oranında azalıyor. Sauna yerine spor yaparak düzenli terlemek de aynı olumlu etkiyi gösteriyor.

8- Böbrek taşı riskini terlemeyle azaltmaya hazır olun

Zararlı maddelerden daha hızlı şekilde kurtulacağınız için, bu işlemle görevli böbrekler de daha az yorulur. Vücuttaki zararlı maddeler ve ağır metallerin yanı sıra tuz da yeterli miktarda atılamazsa böbreklerde taş oluşumu gözlenir. Vücudun ihtiyacı olandan daha fazla tüketilen tuz, idrar yoluyla atılacağı için böbreklerden geçer ve fazla tuzun neden olduğu böbrek taşı yüzünden sağlık sorunları kaçınılmaz hale gelir. Tuzu vücuttan atmanın bir diğer yolu da terlemek olduğu için antrenman sırasında veya günlük yaşamda terlemekten asla kaçınmayın. Koltuk altı veya ayak tabanında terlemeyi ve kötü kokuları engelleyici ürünler kullanmak hijyen açısından önemlidir ancak bu tip ürünlerde mümkün olduğunca doğal içeriklere yönelmelisiniz ki böbrekleriniz diğer kimyasallardan kurtulmak için fazla mesai yapmasınlar.

Etiketler:   terleme Sağlık


0 Yorum

Yorum Yaz