TMO buğdaya yüzde 22 zam yaptı, ekmek fiyatına yansıyacak

Toprak Mahsulleri Ofis (TMO), un sanayicilerine sattığı ekmeklik buğday fiyatlarına yüzde 21-22 oranlarında zam yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası, yapılan zammın tüketiciye ekmek ve un zammı olarak döneceğini belirtti.

TMO buğdaya yüzde 22 zam yaptı, ekmek fiyatına yansıyacak
29 Mar 2022 13:24:48

Toprak Mahsulleri Ofisi, un sanayicilerine sattığı buğdaya yüzde 22 zam yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası, “Artan maliyetler tüketiciye ekmek ve un zammı olarak dönecek” açıklaması yaptı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), un sanayicilerine satılan buğdaya zam yaptığını duyurdu. 25 Mart itibariyle ekmeklik buğday satış fiyatı ton başına 2 bin 650 liradan 3.210-3.325 liraya çıktı.

TMO hasat sezonunda yerli üreticilerden buğdayın tonunu 2.450 TL’den almış, daha pahalıya ithal ettiği buğdayı ise kamu zararına düşük fiyatlarla un ve yem sanayicilerine satarak sanayicileri sübvanse etmişti.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, “İthal edilen buğday sanayicilere neredeyse uluslararası fiyatlardan alınıp çok düşük fiyatlarla sanayiciye veriliyor. Sanayicilere büyük sübvansiyon uygulanıyordu. Bu sübvansiyon uygulanmasında kullanılan fon hazineden karşılanan para. Bu para geçtiğimiz ekim sezonunda buğday üreticilerine verilseydi iç yeterlilik sağlanabilirdi ve Türkiye küresel fiyat artışlarından etkilenmezdi” dedi.

TMO’nun sanayicilere uyguladığı bu sübvanseler neticesinde zarar ettiğini belirten Kapıkıran şu değerlendirmelerde bulundu:

“Fiyatların artık küresel pazarda artacağına ilişkin veriler oluşmaya başlayınca sanayiciye uygulanan fiyatlara da bu beklenti yansıtıldı. Zaten üretim yetersizliklerin yaşandığı dönemde zorunlu temel gıda ihtiyaçlarını ithalatla karşılamak zorunda kalacağımızdan gıda tarım bütçesinin yeniden değerlendirilmeye ihtiyacı ihtiyaç vardır. TMO bütçesi de yeniden revize edilmelidir. Aksi halde süregiden gıda krizi sanayicinin ham madde temininde artan maliyetleri tüketiciye ekmek ve un zammı olarak dönecek.”



0 Yorum

Yorum Yaz