Türkiye, sigara tüketme rekorunu kırdı

Türkiye’de son 10 yılda sigara içme oranı yüzde 52 artarken, geçtiğimiz yıl toplam 118,5 milyar adet sigara tüketildiği belirtildi.

Türkiye, sigara tüketme rekorunu kırdı
06 Ağu 2019 10:28:02

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Dünya Tütün Raporu’nu Brezilya’nın başkenti Rio de Janeiro’da kamuoyuna sundu. Raporda Türkiye’nin tütün tüketiminin azaltılması için DSÖ’nün tavsiye ettiği tüm önlemleri tam olarak uygulayan birinci ülke olduğu belirtildi. Türkiye’nin ardından da Brezilya geliyor.

KİŞİ BAŞINA 1400 SİGARA!

11 yıl önce başlayan dumansız hava sahası uygulamasıyla birlikte azalan sigara tüketimi, geçtiğimiz yıl patlama yaşadı. Tütün tüketimi kurallarına uymada birinci olan Türkiye, geçtiğimiz yıl maalesef sınırlarını aştı ve toplamda 118,5 milyar adet sigara tüketerek kendi sigara içme rekorunu kırdı. Türkiye’de yaşanan siyasi ve ekonomik durumlar tütün kontrolünün ihmal edilmesine sebep gösterilirken, 2018’de kişi başına 1400 sigara düştüğü açıklandı.

HER GÜN SİGARADAN  300 KİŞİ ÖLÜYOR

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü ve Uluslararası Yeşilay Federasyon Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, konuya ilişkin, “Türkiye’de sigaradan her gün 300 kişi, 5 dakikada bir kişi ölüyor. Ölümler en çok kalp krizi, akciğer kanseri ve kronik bronşitten kaynaklıyor. En önemlisi de sigarayı bırakanlarda bu hastalıkların doğurduğu riskler giderek azalıyor. Türkiye’de sigara satın almak için her gün 90 milyon lira harcanıyor. Sigaraya yıllık 30 milyar lira harcama yapılıyor. Türkiye’de 6 yılda içilen sigaranın bedeli 6 GAP parasına tekabül ediyor.” şeklinde açıklama yaptı.



0 Yorum

Yorum Yaz