Türkiye Varlık Fonu Kamuya Ait Sigorta Şirketlerini Aldı

Türkiye Varlık Fonu 6,54 milyar liralık hisse aldı. Kamu sigorta şirketleri Varlık Fonu'nun oldu.

Türkiye Varlık Fonu Kamuya Ait Sigorta Şirketlerini Aldı
23 Nis 2020 10:49:02

Türkiye Varlık Fonu, kamu sigorta şirketlerini satın alarak tekelde topladı. Güneş Sigorta A.Ş., Halk Sigorta A.Ş., Ziraat Sigorta A.Ş., Vakıf Emeklilik ve Hayat A.Ş., Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. ile Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş. hisselerinin kamu bankalarına ve diğer ilgili taraflara ait olan payları Türkiye Varlık Fonu’nun iştiraki olan TVF Finansal Yatırımlar A.Ş tarafından satın alındı.

Türkiye Varlık Fonu’ndan yapılan açıklamada Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Yeni Ekonomi Programı hatırlatıldı ve “Kamu sermayeli sigorta şirketlerinin kamu bankalarına ve diğer ilgili taraflara ait hisselerini toplam 6,54 milyar TL’lik yatırımla devralmış bulunuyoruz. Sigorta sektörümüzü daha dinamik ve güçlü bir yapıya ulaştırma hedefiyle yola çıktığımız bu projeyi daha önce de belirttiğimiz gibi Türkiye’nin stratejik yatırımlarına sermaye sağlama, finansal piyasalarda iyileşme ve derinleşmeyi destekleme misyonlarımız doğrultusunda güçlü bir hamle olarak değerlendiriyoruz. Proje kapsamındaki gelişmelerle ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.


Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamalara göre, Varlık Fonu şirketleri piyasa değeri üzerinden satın aldı.


Vakıfbank’tan yapılan açıklamaya göre, şirkete ait ve Güneş Sigorta AŞ sermayesinin yüzde 51,1’ini temsil eden hisseler ile Vakıf Emeklilik ve Hayat A.Ş. sermayesinin yüzde 53,9’unu temsil eden hisselerin devri için dün sözleşme imzalandı. Güneş Sigorta A.Ş. hisseleri için bankaya ödenecek bedel beher pay başına 2.22 TL olarak belirlendi ve toplam satış bedeli 612 milyon 586 bin 127,65 TL oldu. Satış bedelinin, tamamı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecek.


Vakıfbank ayrıca Vakıf Emeklilik ve Hayat A.Ş. hisseleri için bankaya ödenecek bedelin ise beher pay başına 0.0896 TL olarak belirlendiği ve toplam satış bedelinin 724 milyon 584 bin 226,21 TL olduğunu açıkladı. Bunun da tamamı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecek.


EN BÜYÜK ÖDEME ZİRAAT’E

Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre ise bankaya ait ve Ziraat Sigorta A.Ş sermayesinin yüzde 99,97’sini temsil eden hisseler ile Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş sermayesinin yüzde 99,97’sini temsil eden hisseler TVF Finansal Yatırımlar AŞ’yle devir sözleşmesi yine dün imzalandı ve hisse devirleri tamamlandı. Buna göre, Ziraat Sigorta A.Ş hisseleri için bankaya ödenecek bedel beher pay başına 18,63 TL olarak belirlendi ve toplam satış bedeli 931 milyon 220 bin 550,00 TL oldu. Satış bedeli özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecek.


Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş hisseleri için bankaya ödenecek bedel ise beher pay başına 23,00 TL ve toplam satış bedeli 1 milyar 839 milyon 448 bin lira oldu. Yine satış bedelinin, tamamı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecek.


Halkbank’tan KAP’a yapılan açıklamada da bankaya ait ve Halk Sigorta A.Ş sermayesinin yüzde 89,18’ini temsil eden hisseler ile Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. sermayesinin tamamını temsil eden hisseler TVF Finansal Yatırımlar AŞ’ye devredildi. Buna göre, Halk Sigorta A.Ş. hisseleri için bankaya ödenecek bedel beher pay başına 0.0186 TL (1 TL nominal hisse için 1,86 TL) olarak belirlendi. Toplam satış bedeli olan 578 milyon 904 bin 511,54 TL’nin 399 milyon 778 bin 774,87 TL’lik kısmı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile kalan tutar ise hisse devrinden sonra nakit olarak ödenecek.


Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. hisseleri için bankaya ödenecek bedel ise beher pay başına 4,1149 TL olarak belirlendi ve toplam satış bedeli 1 milyar 695 milyon 338 bin 800 TL oldu. Bedelin tamamı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecek.



0 Yorum

Yorum Yaz