Ukrayna'nın Rusya'dan talebi belli oldu

Belarus'ta gerçekleştirilen görüşmelerde Ukrayna'nın Rus tarafından talebi ortaya çıktı. Müzakereler 6 saatlik toplantının ardından sona erdi. Rus heyeti görüşme sonrası "Bazı noktalar belirledik" dedi.

Ukrayna'nın Rusya'dan talebi belli oldu
28 Şub 2022 23:50:00

Rus ve Ukraynalı yetkililer arasında Belarus sınırında ateşkes görüşmeleri başladı. Öte yandan, Ukrayna işgaliyle Rusya'nın diplomatik ve ekonomik izolasyonu derinleşiyor.

UKRAYNA'NIN TALEBİ BELLİ OLDU
Rusya'nın ilerleyişinin beklenenden daha yavaş gerçekleşmesinin ardından Ukrayna Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamaya göre görüşmelerin temel amacı derhal ateşkes ilan edilmesi ve Rus birliklerinin ülkeden çıkması.

SERT DİRENİŞ
Interfax haber ajansında yer alan habere göre; Rus birlikleri Ukrayna'nın güneydoğusunda bulunan Berdyansk ve Enerhodar kentlerinin ve Zaporizhzhya nükleer santralinin etrafındaki bölgenin kontrolünü ele geçirdi ancak diğer bölgelerde sert direnişle karşılaştı.

Interfax Ukraine haber ajansında yer alan haberde ise Ukrayna, nükleer santralin Rusya'nın kontrolüne geçtiğini yalanladı.

Kremlin Moskova'nın görüşmelerdeki amacına dair yorum yapmadı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen hafta perşembe günü Ukrayna'ya saldırıyı başlatmasının ve nükleer caydırıcılık kuvvetlerinin üst hazırlık seviyesine getirilmesi talimatını vermesinin ardından görüşmelerde bir ilerleme kaydedilip kaydedilemeyeceği belli değil.

Rusya'nın müttefiki Belarus ise dün gerçekleştirdiği referandumun ardından anayasada değişikliğe giderek ülkede nükleer silah bulundurulmaması maddesini kaldırdı.

"GÜVENDE HİSSEDEBİLİRSİNİZ" MESAJI
Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei, bakanlığın Twitter hesabında yer alan çeviriye göre görüşmelerin başında, "Sevgili dostlar, Belarus Cumhurbaşkanı sizi karşılamamı ve çalışmalarınıza mümkün olduğunca yardım etmemi istedi. Cumhurbaşkanları Zelenski ve Putin'in anlaştığı gibi, tamamen güvende hissedebilirsiniz" dedi.

GÖRÜŞME SONRASI İLK AÇIKLAMA
Ukrayna ile barış görüşmelerine katılan Rus heyeti, Belta'ya verdikleri demeçte, ikinci tur müzakerelerinin gelecek günlerde düzenleneceğini duyurdu. Heyet, "Genel pozisyonları tahmin edebileceğimiz belirli noktalar belirledik" dedi.

Ukrayna'dan yapılan açıklamada ise görüşmelerin devam edeceği ve heyetlerin başkentlere dönüp yetkililerle istişare yapacağı belirtildi.



0 Yorum

Yorum Yaz