Uygurların zorla çalıştırılmasını önleyen yasa kabul edildi

ABD Temsilciler Meclisi, Çin'in Uygurlara yönelik zulmüne karşı "Uygurların Köle/işçi olarak Çalıştırılmasının Önlenmesi" yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul etti. Yasa çerçevesinde Uygurların zorla çalıştırılmasıyla imal edilen ürünlerin ABD pazarına girmesi tamamen yasaklanıyor.

Uygurların zorla çalıştırılmasını önleyen yasa kabul edildi
09 Ara 2021 19:44:40

ABD Temsilciler Meclisi'nin, Çin'in işgalindeki Doğu Türkistan'da yaşayan Uygurların "Köle/işçi olarak Çalıştırılmasının Önlenmesi" yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul ettiği bildirildi.

Özgür Asya radyosu internet sitesinde yar alan haberlere göre, 7 Aralık 2021 günü toplanan Kongre genel kurulunda daha önce sunulan yasa tasarısının oylanmasından önce genel kurula hitap eden Kongre Başkanı Nancy Pelosi, Pekin'in insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulmasını isteyen bir dizi yasa tasarısı hakkında açıklama yaparak yasanın onaylanması gerektiğini belirtti.


1'E KARŞI 428 OYLA KABUL EDİLDİ

Başkan Nancy Pelosi, Çin'in bölgede yaşayan Uygurlar ve diğer Türk halklarına karşı baskı ve zulümleri ile ağır insan hakları ihlallerinden birinci derecede sorumlu olduğunu belirterek "Çin yönetiminin Uygurlara karşı baskı ve ağır insan hakları ihlalleri, BM İnsan Hakları Taahhüt Yasasına tamamen aykırıdır" dedi. Yasa tasarısı 1 oya karşı 428 oyla kabul edildi.

Yasanın onaylanmasından bir gün sonra basın toplantısı düzenleyen Pelosi "Bugün Kongrede yapılan oylamadan ve sonucundan çok mutluyum ve gurur duyuyorum. Temsilciler Meclisi bu tasarıyı kabul ederek Pekin'e açık bir sinyal göndermiş ve öncü bir rol oynamıştır" ifadelerini kullandı.

'ÇİN'İN YAPTIĞI SOYKIRIMDIR'

Pelosi, sözlerine şöyle devam etti:

"Pekin'in Uygurlara karşı işlediği suçlar tam bir 'soykırım'dır ve Çin yönetimi bu soykırıma derhal son vermelidir. ABD olarak Çin ile Uygurların insan haklarını konuşmaz ve ticari çıkarlarımızı insan haklarına feda ederek göz yumarsak, çıkarlarımızı korumak için hareket edersek, ahlaki kimliğimizi kaybederiz.

ABD Başkanı Biden bu hafta başında Pekin Olimpiyatlarına karşı ABD'nin diplomatik boykot uygulayacağını açıkladı. Bu kararından dolayı, kendisini özellikle tebrik ediyorum!"

Elbette sporu ve sporcuları her zaman destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz. Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 'soykırım'ın gerçekleştiği ülkeyi; Çin'i, insan hakları ihlalleri konusunda tepki göstererek uyarmaması alışıldık bir durum değil. Geçen haftaki toplantıda belirttiğimiz gibi, Çin, Uygurları Çin tipi toplama kamplarında hapsederek onlara baskı, zulüm ve işkence yapıyor. "

'SOYKIRIMA KARŞI HER YASA TASARISINI DESTEKLEYECEĞİM'

Senatör Jim McGovern ve arkadaşları tarafından sunulan Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası, Uygurların zorla köle/işçi olarak çalıştırılması ile imal edilen ürünlerinin ABD pazarına girmesini tamamen yasaklıyor. Pelosi, "Tasarı, işçilerimizin zorunlu çalıştırılan köle/işçiler ile rekabet etmesini engelleyecektir. Uygurlar ile ilgili Parlamentoya sunulacak soykırımla ilgili her türlü yasa tasarılarını da destekleyeceğimi buradan ilan ediyorum" sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.



0 Yorum

Yorum Yaz